Join for water

 

 

Gebruik jij ook 70 keer meer water dan je denkt?

Een tijdje geleden werd me gevraagd om eens te gokken hoeveel water ik per dag gebruik. Qua drinken kom ik met moeite aan anderhalve liter, dan vul ik regelmatig een gietertje voor mijn planten, een wasje hier en daar, een bad, het water waarin ik broccoli en pasta kook en tijdens het tanden poetsen zet ik altijd braaf de kraan uit. Ik dacht dat het dan alles opgeteld wel onder de 200 liter per dag zou blijven, toch?

Tot ik op de website van Join For Water de test deed. En wat blijkt? Het meeste water dat we gebruiken, is passief: het water dat gebruikt werd om je jeans te maken, of dat voor de amandelen in je amandeldrink.. Alles je alles optelt, kwam ik toch aan 12 keer meer dan ik verwacht had. En daarmee ben ik dan blijkbaar nog een uitzondering. Gemiddeld genomen verbruiken we hier in het westen wel 70 keer meer dan we denken. Vooral de productie van vlees en zuivel, kledij, spullen en papier stuurt het waterverbruik flink de hoogte in. Durf jij het aan om zelf eens de test te doen?

Als we onze watervoetafdruk eerlijk willen houden, zullen we dus met z’n allen moeten overschakelen op meer plantaardige voeding, en vaker moeten kiezen voor tweedehands. Op de website www.watertelt.be ontdek je wat de watervoetafdruk precies is en kan je je eigen watervoetafdruk in een paar minuten tijd berekenen via de calculator. Je leest er tips om duurzamer om te gaan met water en ontdekt tegelijkertijd alle voordelen van een waterbewuste levensstijl. Je watervoetafdruk verkleinen gaat in veel gevallen bijvoorbeeld hand in hand met een gezondere en goedkopere levensstijl. win-win-win.

Van alle consumptiegoederen heeft voeding in België de grootste impact op de watervoetafdruk. Het goede nieuws is dat veel gezonde voedingsproducten een kleine watervoetafdruk hebben. De producten die het Vlaams Instituut Gezond Leven aanraadt om in kleinere hoeveelheden te eten, hebben een grote watervoetafdruk. Zo heeft rundsvlees een watervoetafdruk van ongeveer 15.400 liter water per kilogram. Voor kaas is dit om en bij de 5.500 liter, voor worst ongeveer 6.200 liter. Voor chocolade loopt dit zelfs op tot 17.200 liter water per kilogram. (oeps, daar gaat mijn chocoladeverslaving.) Tussen de producten die we veel moeten eten, zijn er talrijke met een kleine watervoetafdruk. Dit wil dus zeggen dat we perfect een gezonde maaltijd kunnen samenstellen met een kleine watervoetafdruk. Water in je glas, maar niet op je bord. Zo zorgen we er voor dat er genoeg is voor iedereen. Doe jij ook mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *