Brabantia

Brabantia

Wie mij al even volgt weet ondertussen wel dat ik zo veel mogelijk probeer te leven volgens het Less is More principe. Zo heb ik onder andere een minimal wardrobe, proberen we thuis zo veel mogelijk te ontspullen, en zetten we ons extra in om onnodige verpakkingen te vermijden. Ook met samenwerkingen ben ik doorheen de jaren steeds selectiever geworden. Ik moet al heel erg achter een product staan voordat ik het extra onder de aandacht wil brengen. En dat is bij Brabantia dus het geval. Daarom was ik ook zo blij toen Brabantia mij vroeg of ik het komende jaar een van de 5 ambassadeurs wou worden. Samen met 4 andere top vrouwen zal ik dus het komende jaar af en toe wat nieuwe dingen posten over Brabantia, waarbij mijn focus vooral op duurzaamheid zal liggen.

En dat Brabantia duurzaam is, dat staat vast. Bij Brabantia houden ze namelijk van recyclen. Niet alleen door hun vuilnisbakken zó gebruiksvriendelijk en mooi te maken waardoor sorteren ook écht een plezier wordt maar ook doordat ze zoveel mogelijk met gerecycleerde materialen werken. Zo is maar liefst 50% van de newIcon pedaalemmer gemaakt van gerecycled materiaal. Daarnaast zijn ze  zijn dan druk bezig om hun niet-hernieuwbaar energiegebruik te verminderen waar mogelijk. (Al hun Europese fabrieken gebruiken al 100% groene stroom. De daken van hun fabrieken en magazijnen in België en Engeland zijn bijvoorbeeld al voorzien van zonnepalen.) En ook qua watervervuiling scoren ze goed: op dit moment zitten ze met 99% van de waterlozingen onder de helft van de lozingsnorm. En wist je dat ze zonet hun 1000ste cradle-to-cradle certificaat binnenhaalden? Goed bezig daar!

Maar dat is niet alles: voor elke newIcon en Bo pedaalemmer die er word verkocht, doneert Brabantia aan The Ocean Cleanup, die zich inzetten om het plastic in de oceaan op te ruimen.

Het zijn gekke dagen, nu we met z’n allen in ons kot zitten, toch? Hoewel we het gewend zijn dat Nala vaak thuis blijft van school, merk ik wel dat ik nu iets creatiever uit de hoek moet komen om haar alle dagen bezig te houden. Aangezien ze nog maar 3 jaar is, zijn we nog niet echt bezig met pre-schooling en schoolhaakjes. Maar ik probeer haar wel graag al doende wat bij te leren door samen wat projectjes te starten. Een van onze projectjes was dus ons kleine stads-tuintje. Buiten zaaiden we kruiden en plantten we aardbeien plantjes en binnen geven we onze groenterestjes een tweede leven met deze Regrow-kit. Heb je restjes lente-ui of kool? Ontkiemende knoflooktenen? Dan kan je ze opnieuw laten groeien in deze handige schaaltjes. Dankzij de drijvende ringen krijgen de groentjes altijd de juiste hoeveelheid water (en is het ook niet erg als je eens een dag of twee vergeet om ze water te geven). Wij zijn nu een paksoi en lente-uitjes aan het her-groeien maar de schaaltjes zijn ook geschikt voor selderij, kool, bieten, koolraap, sla, prei, citroengras, avocadopitten en wortels (het groene deel). Eens de plantjes genoeg gegroet zijn, kan je ze verstekken in potgrond. Nala is alvast enthousiast.

En tijdens mei plastiekvrij, focussen we ons deze maand ook een tikkeltje extra op afval verminderen en leren sorteren. Nala en ik keken de voorbije weken naar beelden van de plastiek soep, stukjes van The story of stuff en ik legde haar uit waarom we onze koekpapiertjes zeker nooit op straat mogen gooien. Dat we nu een hele familie roze pedaalemmers in huis hebben, helpt wel om haar te enthousiasmeren om mee te sorteren. Ik word er zelf ook blij van, van die schattige terracotta pink. Brabantia’s slogan is al sinds jaar en dag: enjoy the doing. Opzet geslaagd, denk ik dan. 🙂

Kunnen jullie je wat bezig houden vanuit jullie kot?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *