Peanutbutter cups

Vegan peanutbuttercups

Pindakaaskuipjes? Pindakaas chocolaatjes? Bonbons met pindakaas? Ik heb lang naar een lekker klinkende vertaling van de (Reeses) Peanutbutter cups gezocht, maar nog steeds niets gevonden. Moest het gouden goedje nu pindaboter of pindapasta heten dan was het misschien al gemakkelijker. Maar pindakaas op zich is toch niet meteen een lekker bekkend woord. Enig idee hoe het komt dat wij ‘kaas’ zeggen ipv peanutbutter, erdnussbutter,  buerre de cacahuète of peanøttsmør (Noorwegen)? Toen Calvé het in 1948 voor het eerst op de markt wou brengen was het woord ‘boter’ in Nederland blijkbaar een beschermd begrip. Alleen echte roomboter mocht ‘boter’ heten. Dus moest er voor een alternatief worden gezocht. Ondertussen zijn er verschillende merken pindakaas op de markt. Ik kies altijd voor een pindakaas met enkel pinda’s (en wat zout), zonder toegevoegd palmvet of suiker. (De 100% van de Albert heyn is momenteel mijn favoriete.)

Nala helpt de laatste tijd maar al te graag mee in de keuken, zeker als er chocolade aan te pas komt. Totdat ik zeg dat ze genoeg gesnoept heeft, natuurlijk. 🙂

Deze lekkernijtjes zijn trouwens gemakkelijker te maken dan dat je zou denken. Gewoon beetje chocolade smelten, de helft van de chocolade in vormpjes gieten, tijdens dat deze terug hard worden, meng je de pindakaas met wat ahornsiroop of suiker, waarna je de vormpjes hiermee vult en afwerkt met een bovenlaag van chocolade. Echt kinderspel. Letterlijk.

Wat heb je nodig voor deze vegan peanutbuttercups?

  • 150gr pure chocolade
  • 5el pindakaas
  • 2el ahornsiroop of 2el agave/palmsuiker
  • snuif zout en/of fleur de sel voor bovenaan

Hoe maak je deze pindakaas snoepjes?

  1. Smelt de chocolade au bain marie of een 2tal minuten in de microgolf oven (best wel elke 30sec even roeren)
  2. Schep een lepeltje chocolade in de bakpapiertjes en beweeg hier wat mee rond zodat er ook chocolade aan de kanten komt. Ik zette mijn vormpjes in mini bakblikjes voor extra stevigheid. (Je kan hiervoor ook een muffinbakblik gebruiken.)
  3. Zet de chocolade even in de koelkast of vriezer totdat deze is opgesteven.
  4. Meng ondertussen de pindakaas met de zoetstof. Gebruik ahornsiroop als je een stevige pindakaas hebt en suiker als je eerder een vloeibare pindakaas hebt. Dit verschilt namelijk sterk per merk.
  5. Vul de chocoladevormpjes met een lepel pindakaas en zet weer koud
  6. Tenslotte bestrijk je de bovenkantjes met nog een extra laag gesmolten chocolade
  7. Laat weer afkoelen en strooi er vlakvoor ze helemaal hard zijn nog een beetje fleur de sel op

Deze chocolade taartjes blijven in de koelkast minstens een week goed en in de diepvries zeker een maand.

 

 

 

1 Trackback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *