Perziken taartje

Perziken taartje

Soms zie ik foodfoto’s waarvan ik vermoed dat het eten enkel en alleen gemaakt is voor de foto. Perfecte decoratie en belichting, wat korreltjes van dit en een blaadje van dat… tot dat het er zo goed uit ziet dat je het amper nog zou durven opeten. Mij lukt dat dus niet. Als ik iets bak of kook dan wil ik er zo snel mogelijk mijn tanden inzetten. Ik ben meestal al blij als ik even snel-snel een paar keer kan klikken en hopen dat er iets tussen de foto’s zit dat ermee door kan. Want heel vaak is alles al op voordat ik mijn fototoestel heb kunnen bovenhalen. Zo was dat bijna ook het geval met dit taartje. Gelukkig heb ik op de valreep nog net een paar snapshots kunnen nemen van het laatste stuk. Niet meteen de beste foto’s maar wel een overheerlijk stukje taart. En daar draait het om, toch?

Ik bakte dit taartje met een aantal perziken die ik op de kop had kunnen tikken omdat ze al redelijk rijp waren en daardoor snel moesten worden verwerkt. Bij mij in de buurt vind je in de Marokkaanse groenten- en fruitwinkels vaak dozen vol perziken en nectarines aan spotprijzen. Soms zijn deze nog super lekker maar af en toe ook al bijna té rijp en dan is dit taartje ideaal!

De korst is een simpel basis kruimeldeeg, moest je in een avontuurlijke bui zijn kan je er een beetje gedroogde rozemarijn aan toevoegen voor een extra zuiders effect. Serveer dit taartje warm met een bolletje vanille ijs. (Er is steeds meer vegan ijs te vinden in de gewone supermark: soya ijs van ijsboereke, vanille ijs van professor grunschnabel, rijst-ijs van bon ice, Swidisch glace van ola..) Of eet het koud met een wolkje poedersuiker.

Wil je liever tarwe en suiker vermijden dan kan je haver of speltbloem gebruiken en de suiker vervangen door palmsuiker of kokosbloesemsuiker.

 

Wat heb je nodig?

 • 5 rijpe perziken of nectarines
 • 150 gr bloem
 • 150 gr kokosvet
 • 150 gr rietsuiker
 • een halve kl bakpoeder (tenzij je zelfrijzende bloem gebruikt)
 • een flink mespunt zout
 • 3 eetlepels water
 • optioneel: snuifje kaneel
 • optioneel: gedroogde rozemarijn

Hoe maak je het?

 1. Ingrediënten samenvoegen (water enkel gebruiken indien nodig) en goed kneden tot je een elastisch deeg bekomt dat niet plakt (indien te plakkerig, wat bloem toevoegen).
 2. Rol het kruimeldeeg uit (liefst vrij dun) op een bakpapier en bekleed hiermee een taartvorm. Laat even rusten in de koelkast.
 3. Ontpit ondertussen de perziken, snij ze perziken in partjes en leg ze dakpansgewijs op het deeg
 4. Bak 45 minuten in een oven aan 170°C (of tot de korst goudbruin is en de perziken wat zijn uitgedroogd)
 5. Serveer warm met bolletje vanille ijs of koud met wat bloemsuiker
 
Moesten jullie dit taartje bakken en er betere foto’s van kunnen maken mag je me ze altijd doorsturen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *