Pruimen crumble bars

 Pruimen crumble bars

Yes, herfst! De tijd om weer schaamteloos de oven aan te steken om van alles te bakken is weer aangebroken. (In de zomer heb ik het daar toch altijd wat moeilijker mee). Deze crumblebars moet je gewoon eens proberen. Ze zijn verslavend lekker doordat het zoete van het deeg mooi in balans wordt gebracht met de lichtzure pruimencompote. Het recept vraagt om een kilo pruimen, hiermee maak je ruim voldoende voor de crumblebars. De overschot van de compote kan je een 4 a 5 dagen bewaren in een bokaaltje en is heerlijk bij havermout, yoghurt of wat brood.

Wat heb je nodig voor deze vegan crumble bars?

  • 100gr haver grof gemalen + 50 gram haver achteraf
  • 240gr bloem
  • 250gr blonde (kindekes) suiker
  • 1kl bakpoeder
  • flinke snuif zout
  • 230 gr plantaardige margarine of kokosolie
  • 1kg pruimen
  • 2el vanille puddingpoeder
  • 50gr suiker
  • 2el citroensap

Hoe maak je deze vegan crumble bars?

  1.  Verwijder de pitten uit de pruimen en snijd de pruimen in grove stukken.
  2. Laat de pruimen met een paar eetlepels water ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen tot ze helemaal zacht zijn. Roer af en toe indien nodig.
  3. Meng het citroensap met de vanillepudding, een extra eetlepeltje water en de 50gr suiker
  4. Haal de pruimen van het vuur en meng het vanillesuiker mengsel onder compote, en laat nog 3 minuten doorkoken
  5. Kneed ondertussen de haver, bloem, suiker, bakpoeder, zout en kokosolie door elkaar tot een stevig deegje
  6. Doe een bakpapiertje in een ovenschaal en doe er 2/3e van het deeg in. Duw het deeg fijn met je handen en bak 20 minuten aan 180°C of tot de bodem lichtbruin begint te kleuren.
  7. kneed de overige 50gr haver door de rest van het deeg.
  8. Giet een laag pruimencompote over de koekjes laag en  verkruimel het deeg erover
  9. Zet terug in de oven en bak nog 25 a 35 minuten totdat de kruimellaag goudbruin is.
  10. Laat afkoelen en snijdt dan pas in stukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *