Quinoa salade met tahin dressing

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

 

Quinoa salade met tahin dressing

Plantaardig eten leert je los te denken van de standaard patatjes-groenten-vlees drievuldigheid. Iedereen die een beetje thuis is in de veggiekeuken weet dat je bijlange niet alle dagen je tanden moet zetten in een stuk tofu of groentenburger. Ook peulvruchten zoals linzen en kikkererwten zijn een prima bron van eiwitten. Zoete aardappelfrietjes uit de oven met een grote kom houmous? Eigenlijk best een volwaardige maaltijd. Of deze quinoa salade: ook boordevol proteïnen. Quinoa zijn ‘pseudograantjes’ uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Quinoa bevat vrij veel eiwit: ruim 16 procent, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst en de eiwitsamenstelling van quinoa is vrijwel net zo compleet als die van ei of vlees waarduur het een duurzaam eiwitalternatief is. Daarnaast is Quinoa van nature glutenvrij en bevat het veel gezonde voedingsvezels. De ronde korreltjes zijn een tikje nootachtig van smaak.

Ik maakte deze salade extra licht door de quinoa te combineren met een couscous van groenten, wat groene bladgroenten, een handvol gedroogde vruchten, wat zonnebloem pitjes voor extra crunch en een overheerlijke felroze rode biet& tahin saus om het geheel op te vrolijken. Salades eentonig? Ik dacht het niet!

Wat heb je nodig voor deze gezonde quinoa salade?

  • 100gr quinoa
  • optioneel: 1eetlepel natuurlijke groentenbouillonpoeder
  • zout
  • 1 wortel
  • 200gr knolselder of bloemkool
  • 100gr bladgroenten: ik gebruikte in dit geval postelein maar je kan ook jonge spinazie, rucola of waterkers gebruiken
  • handvol zonnebloempitten
  • 50 gr gedroogde vruchten bv. rozijnen, abrikozen, vijgen dadels

voor de dressing:

  • 30ml citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1el ahornsiroop
  • 3 grote eetlepels tahin
  • 100 ml water
  • 25 gr rode biet
  • mespuntzout

Hoe maak je deze salade?

  1. Kook de quinoa samen met het bouillonpoeder en/of zout volgens de verpakking beetgaar
  2. Mix ondertussen alle ingrediënten voor de dressing
  3. Schil de wortel en de knolselder en verhakkel deze samen in een foodprocessor tot kleine korreltjes
  4. Meng de gedroogde vruchten met de nog warme quinoa en laat samen afkoelen
  5. Schep alles in een grote kom door elkaar en serveer lauw of koud met de dressing

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *