Rijstepap

2016-10-20-16-54-50

 

Rijstpap is voor mij echt de ideale comfortfood: gemakkelijk om te maken, zowel warm als koud lekker en leuk om te smossen met bergen kinnekessuiker. Vroeger maakte mijn mama wel eens vanille rijstepap met opgeklopte slagroom er onder gemengd en een laagje kriekjes er boven op. Ik denk zelfs dat ik dat eens heb gevraagd als nagerecht voor mijn verjaardag in plaats van taart. Volgens mij heb ik zelfs nog een foto van een grote schaal rijstepap en dan allemaal kaarsjes er op en ik dan er voor met een kroon op mijn kop. Oh jongens, wat een feest!

In dit recept laten we de room en kriekjes achterwege en krijgt saffraan de ereplaats. (Zo maakt mijn bomma altijd rijstepap.)

Gebruik dit recept als basis en pas het daarna aan naargelang je eigen smaak. Sommigen houden van een vaste rijstepap en ander hebben het liever meer pudding-achtig. Hou er wel rekening mee dat rijst zelfs tijdens het afkoelen nog veel vocht op slorpt zodat de pap na afkoelen veel steviger is dan tijdens het koken.

120 gr ronde rijst (eigenlijk kan je elke ronde rijst gebruiken: dessertrijst, sushirijst, risottorijst)
1l plantaardige melk (ik gebruik graag havermelk van oatly omdat die romig is)
80 gr rietsuiker
flink mespunt zout
klein potje saffraan
grote eetlepel vanille puddingpoeder
  • Breng alle ingrediënten, buiten het puddingpoeder aan de kook.
  • Laat zo’n 40 minuten zachtjes garen en roer regelmatig. Voeg indien nodig wat extra melk toe.
  • Als de rijst goed gaar is les het de eetlepel pudding poeder op in een beetje water en voeg je die al roerend bij de rijstepap.
  • Laat daarna nog 3 minuten doorkoken.
  • Stort de rijstepap uit in een grote schaal of verdeel over kleine potjes. (Ik vind koffietasjes een ideale portie.)
  • Laat even afkoelen of val meteen aan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *