Slow traveling in Overijssel

In oktober hebben we drie jarigen in huis en aangezien wij liever niet teveel spulletjes en speelgoed geven, gingen we een verlengd weekend weg (hoera pedagogische studiedag) om al de verjaardagen te vieren. Want tijd samen is uiteindelijk sowieso de beste kado, toch? Wij doen al jaren mee met #zomerzondervliegen en het spreekt voor zich dat we die lijn de rest van het jaar zo veel mogelijk doortrekken. Een vakantie dicht bij huis blijft nog steeds groener en goedkoper. Transport is namelijk verantwoordelijk voor 75% van onze toeristische voetafdruk.

‘Zonder ingrepen stoot de luchtvaart op termijn meer kooldioxide uit dan alle andere economische sectoren samen. Biobrandstoffen bieden nauwelijks soelaas, vliegen op elektriciteit is op grote schaal pas mogelijk diep in de tweede helft van deze eeuw. Tegen 2050 zou de totale uitstoot volgens het VN-luchtvaartagentschap ICAO kunnen verdrievoudigen. Dat komt vooral doordat steeds meer mensen vliegen. En anders dan bijvoorbeeld het geval is voor auto’s of treinen, staat de ontwikkeling van emissieloze vliegtuigen nog in de kinderschoenen.

Paul Peeters, vliegtuigbouwkundig ingenieur, in Tourism’s impact on climate change and its mitigation challenges:

Voor ons reden genoeg om onze bestemmingen bewust dichterbij te kiezen. Wil je in de winter zon, zee en strand dan is de Spaanse Costa Blanca een perfect alternatief op Bali. Wil je al citytrippend vooral van de ene koffiebar naar de andere hoppen? Dan kun je dat misschien ook wel gewoon bij onze buren doen. Rotterdam, Amsterdam, Parijs, of nog dichter bij huis, Mechelen, Brugge, Antwerpen of Hasselt: allemaal topstadjes om er eens tussenuit te zijn, languit een boek te lezen en te genieten van wat lekkers. Uitgekeken op Oostende? De stranden in Nederland en Noord-Frankrijk zien er zo anders uit dat je bijna zou vergeten dat ze aan dezelfde Noordzee liggen als onze Belgische kust. Zin om uren te wandelen en écht te vertragen? Wij gingen vorige keer al eens naar onze noorderburen in Brabant en deze keer ontdekten we Overijssel.

Boscafe Lemeler Esh

We startten onze trip met een lunch in Het Boscafé bij de natuurcamping De Lemeler Esch. Ik heb altijd het gevoel dat ze in Nederland al wel wat verder staan op het vlak van plantaardig eten. Maar eens je wat landelijker gaat, is het toch altijd een beetje zoeken naar een leuk vegan friendly plekje. En hier waren we positief verrast: we aten een broodje met Muhamara en gegrilde groenten, curry houmous met paddestoelen, mango saus en platbrood, pompoensoep met chutney, en chocolade caramel taartje. onze favoriet: een broodje met tempura van oesterzwammen en frisse groentjes. Extra pluspunten voor de leeshoek en het speelkamertje met knutselgerief. Naast het café is er een streekwinkel met locale producten. Ideaal om een snackje mee te nemen voor tijdens het wandelen.

natuurcamping Lemeler Esh

Natuurcamping Lemeler Esh won begin oktober de DuurzaamheidAward 2024. Deze KampeerAwards beloont het meest duurzame kampeermiddel, de meest duurzame kampeerplek en het innovatieconcept dat de meeste impact maakt. Wij waren er nu in het laagseizoen dus kunnen ons niet uitspreken over hoe druk het er is in de zomer. Maar nu was het er heerlijk rustig met overal kleine speeltuintjes, een speelbos, een openlucht zwembad, en speelvijver. Perfecte uitvalsbasis om te gaan wandelen of fietsen want er lopen verschillende routes langs domein.

Daarna reden we verder naar Beerze Bulten, een vakantiepark & familiecamping in het Overijsselse Vechtdal met binnenspeeltuin, zwemparadijs, een wellness en kinderanimatie. Wij gingen er vooral heen voor de prachtige wikkelhuisjes. De Wikkelhouse-accommodaties zijn vervaardigd van duurzame materialen en kunnen minimaal 50 jaar mee. (Bijna) alle gebruikte materialen zijn geschikt voor hergebruik. Dankzij de goede isolatie en luchtverwarming zijn de Wikkelhouses compact maar comfortabel. Wij verbleven al twee keer in een wikkelhouse bij Les Cabannes d’Ostende en ik denk elke keer: later wil ik in dit soort tiny house wonen. De Wikkelhuisjes worden letterlijk gewikkeld rond een grote mal en zijn volledig modulair. Wij zijn fan!

Normaal zouden wij niet zo snel naar een binnenspeeltuin gaan maar nu er eentje op wandelafstand was, gingen we er toch even spelen en dat was eigenlijk de perfecte afwisseling op al het buiten-zijn en vertragen. We doken ook even het zwembad in: de buitenattracties zijn in het najaar toe, maar binnen waren er ook een paar glijbanen en fonteintjes dus we hadden drie blije vermoeide kinderen ‘s avonds. Kleine tip: het restaurant van de camping is niet zo voorzien op plantaardig dus wij kookten gewoon gezellig zelf in onze huisje.

wikkelhouse in Beerze Bulten

En eerlijk: die speeltuin voor de deur zorgde er voor dat ik eindelijk nog eens vijf minuten een boek heb kunnen vastpakken. Soms is dat gewoon de parenting-truc die je nodig hebt. Een andere aanrader is een go-cart voorzien tijdens een wandeling. Die vonden we bij natuurcamping Het Meulenman waar we gingen bosbaden met Marguerite Bosselaer, een yoga en mindfull-wandelen instructrice.

Het Meuleman

Het Meuleman is een landgoedcamping in Twente waar rust en recreatie op een hele bijzondere plek in de natuur samenkomen. Het landgoed met camping Het Meuleman ligt in natuurgebied Het Lutterzand, tussen De Lutte en Denekamp. Het bestaat uit meer dan 300 hectare bossen, cultuurgrond en heidevelden. De camping is 7 hectare groot, waarvan 2 hectare natuurgebied. In de natuurlijke omgeving hebben ze zo’n 100 ruime kampeerplaatsen, een paar luxe yurts en vier eenvoudige vakantiehuisjes. De kampeerplekken liggen verspreid in het bos en langs het heideveld. Wij maakten hier dikke twee uur een wandeling langs de paddestoelen, bomen, en gooiden steentjes in het water. Prachtige plek. In de zomer geeft Marguerite hier yoga op de camping. Dat lijkt me zeker een aanrader.

Natuurhus Almelo

‘S middags aten we iets bij Natuurhus Almelo. Fijne lichtrijke plek in het midden van het groen met een buitenspeeltuin en een groen kinderwandelpad. Er waren twee soorten vegan taart, plantaadige croque, een heerlijke seizoenssalade, een een warme kom verse soep. Perfecte comfortfood voor na de lange wandeling. De speelhoek met keukentje, blokken en gezelschapspelletjes viel hier ook goed in de smaak.

Holterberg

Bij Landal Twenhaarsveld huurden we een elektrische bakfiets (handig voor onze spullen en buggy) en een dubbele tandem: dat was misschien wel hét hoogtepunt voor Nala en Iggy. De Camping ligt aan de voet van De holterberg: via een prachtige kronkelende fietsroute langs dennenbomen en een heide fietsten we naar één van de oudste natuurmuseums van Nederland waar je kennis kan maken met de Europese dierenwereld. Er zijn prachtige diorama’s, een zoektocht en interactieve spelletjes om dingen te weten over meer dan 1000 diersoorten. We waren alle vijf onder de indruk, echt een aanrader.

Natuurmuseum

Verder gingen we ook nog wandelen in Duursche waarden waar we op zoek gingen naar de Schotse hooglander koeien en wilde ponys tegen kwamen. Aan het infopunt is een gezellige lunchplaats, ideaal voor een koffietje en ik denk dat je er in de zomer ook fijn kan zwemmen. Vandaar uit kan je dan een bruggetje oversteken en wandelen naar het uitkijkpunt (vlakbij een grote schouw van een voormalige steenfabriek.) De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer (onderdeel van de IJsselvallei) in de gemeente Olst-Wijhe in Salland (Overijssel). Het gebied bestaat uit rivierarmen, geulen, oeverwallen, moerassen en stukken bos in de uiterwaarden van de rivier de IJssel. 

Hotel Salland Inn

Onze laatste nacht verbleven we in hotel Salland Inn. Op korte afstand van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en tussen Deventer en Zwolle ligt Hotel & Brasserie Inn Salland. Deze Saksische Hoeve aan de rand van het Overijsselse dorp Raalte is geschikt voor zakenreizigers en stellen, maar ook voor gezinnen en groepen. Wij hadden er een ruime familiekamer met twee dubbele bedden. Het ontbijt was niet speciaal goed voorzien op vegans, maar het diner de avond voordien was volledig aangepast aan onze voorkeuren. We kozen voor het driegangen menu en onze borden werden letterlijk afgelikt, zo lekker. Naast het hotel is het American Motorcycle Museum Holland gevestigd, een particulier museum met een collectie van ruim 100 oude Amerikaanse motorfietsen. Niet meteen ons ding. Maar ik kan me inbeelden dat het voor de liefhebbers van motoren wel een leuke extra is.

This image has an empty alt attribute; its file name is MG_82471-1024x683.jpeg
wilde pony in Duursche Waarde

We sloten ons weekend af met een lunch in Mimik, Deventer. Waar we keuzestress hadden van alle plantaardige opties: we bestelden een noedelsalade met bimi, een cheesy kimchi melt, oesterzwamkroketten, een shoarma salade, loaded sweet potato fries én taart. Deze plek is écht een aanrader en zouden we meteen een omrit voor maken om er nog eens langs te kunnen gaan. Mimik maakt deel uit van een Film en theater complex. Maar is ook de perfecte uitvalsbasis om gewoon even de stad te ontdekken. Je kan gratis parkeren aan de andere kant van het water en dan over de brug of met een pondje de river over steken. Op wandelafstand is er een speelgoed museum, en ik wou ook heel graag eens binnenspringen bij de tweedehandswinkel Leger des Heils want in de de winkel van Rotterdam vonden we vorige keer super veel leuke dingetjes.

Mimik in Deventer

Misschien de beste duurzame reistip: doe het rustig aan. Slow traveling is hip en dat is goed. Vakantie zou een periode moeten zijn van ontspanning dus in plaats van in korte tijd zo veel mogelijk plaatsen en activiteiten snel-snel af te vinken, is het soms beter om minder op de planning te zetten waardoor je de tijd kunt nemen om echt te genieten.

Wil je graag nog meer weten over duurzamer op hotel gaan? Ik nam er een Zustainable podcast aflevering over op. Die kan je hier beluisteren.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *