Speculaas appeltaart met vegan bessen-ijs

vegan-appeltaart-recept

Vegan appeltaart met speculaas korst en cashew icecream met bessen

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar naar mijn gevoel is het al veel te snel donker. Nog voor ik goed en wel besef dat de dag gestart is, lijkt ie al weer voorbij. Maar dat kan ook aan mijn nachtuil ritme liggen. 🙂 Nu moet ik toegeven dat ik daar in december nog best tegen kan: familiefeest hier, familiefeest daar, of gezellig thuis de verwarming op en een beetje gezellig onder een dekentje in de zetel hangen. Maar vanaf januari mag het voor mij dan wel weer in één keer terug licht zijn tot ‘s avonds tien uur. Met bijpassende zomerse temperaturen als het even kan.

Maar totdat het dus zover is dat ik schaamteloos de kerstlichtjes kan aansteken, is elk excuus goed om deze taart te bakken en de feeststemming op die manier al in huis te halen. De speculaas doet al wat denken aan 6 december en de appeltjes zorgen voor een lekker fruitige vulling. En bovenal ruikt heel het huis heerlijk naar kaneel. ZALIG!

Wij maakten het feestje compleet met een bolletje vegan icecream met blauwe bessen op basis van cashews en twee grote glazen smoothie met rode vruchten, ananas en banaan.  Yum yum yum!

Meestal maken wij ijsjes op bananen-basis (zoals dit recept voor walnootijs of frambosenijs) maar deze keer maakte ik er eentje met cashewnoten. Zéker ook de moeite waard.

kaneel-appel-taart

taart-smoothie

Recept voor de vegan speculaas-appeltaart

200gr bloem (ik gebruikte 100gr speltmeel en 100gr speltbloem), 100gr kokosolie (100ml zonnebloemolie kan ook),100gr bruine suiker, flinke snuif zout, 3koffielepels speculaaskruiden  (of een mengeling van kaneel, nootmuskaat, kardemom, witte peper en gedroogde gember), 1 koffielepel bakpoeder, scheutje amandelmelk, 2 a 3 appels

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg bakpapier klaar.
  2. Meng de bloem, zout, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker in een grote kom. Kneed hier de kokosolie plus een scheutje amandelmelk onder totdat je er een bal van kan maken. Te droog? Voeg wat melk toe. Te nat? Dan kan je wat bloem of suiker toevoegen. Het deeg moet goed bij elkaar blijven. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  3. Snij ondertussen het klokhuis uit de appels en snij de partjes in fijne sneetjes
  4. Rol het deeg uit op een bakpapier. Dit is super gemakkelijk als je nog een bakpapiertje er bovenop doet waardoor je het deeg tussen twee bakpapiertjes in kan rollen. Zorg ervoor dat het deeg zeker groot genoeg is zodat je het achteraf ook nog een stukje over de appels kan plooien.
  5. Leg de pannenkoek van deeg in je bakvorm en schik de appeltjes in het midden
  6. Plooi de randen van het deeg naar binnen
  7. Bak de taart in een 40 minuutjes krokant

homemade-applepie

appeltaart-plantaardig

Recept voor het vegan cashew-bessen-ijs

250gr cashews, 100ml water, 150 ml ahornsiroop (of agave)  snuif zout, 200 gr blauwe bessen, 2 el kokosolie, mespunt vanille poeder

  1. Laat de cashews een nacht weken in de koelkast, spoel de blauwe bessen en vries deze in (je kan natuurlijk ook meteen diepgevroren vruchten gebruiken)
  2. Spoel de cashews en blend ze met het water, ahornsiroop, vanille, kokosolie en een snuif zout tot een dikke gladde cashewcream (dit lukt het beste in een high speed blender). Voeg indien nodig een beetje extra water toe om het beter te doen blenden.
  3. Voeg de blauwe bessen toe en blend tot een geheel
  4. doe het mengsel in een ijsmachine
  5. of als je zoals ik geen ijsmachine hebt dan kan je het ook in een schaal in de diepvries zetten en elke 20 minuten eens doorroeren tot het de gewenste vastheid heeft.

 

vegan-pie

vegan-cashew-icecream

 

Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *