Vegan blauwe bessen brioche
Het resultaat van dit gevlochten brioche brood ziet er ingewikkelder uit dan het is: laagjes melkbrood met blauwe bessen confituur en een portie glazuur. Meer heb je niet nodig om je zondagse brunch extra feestelijk te maken. Dit gevlochten broodje is mals, zacht en lichtzoet vanbinnen met een krokantere bruine korst. Na het bakken kan je deze brioche wel een week bewaren, maar eerlijk is eerlijk: versgebakken en nog een tikkeltje lauw is dit het aller lekkerst.
the waiting game
Ook al ziet het resultaat er ingewikkeld uit, als je het aan Nala vraagt dan was het wachten het moeilijkste gedeelte van het recept. Doordat dit een gistdeeg is, heb je wel wat geduld nodig terwijl het twee keer een uurtje moet rijzen. En voor een kleuter leken die twee uurtjes wachten wel een eeuwigheid. 🙂
The icing on the cake
Natuurlijk kan je dit gevlochten broodje ook zo eten, maar de glazuur maakt het wel extra feestelijk. Ben je in een fancy bui dan kan je wat extra vanille poeder of vanille extract door de glazuur mengen, of maak eens een roze glazuur door een lepeltje blauwe bessenconfituur door de icing te mengen.
Kleine handen maken het werk licht 🙂
En maken het glazuurpotje snel leeg. Ik vrees dat de lepel na elke schep glazuren wel eens in Nala’s mondje belandde en werkt afgelikt. Maar de geconcentreerde blik in haar ogen toen ze dit brioche brood versierde, was goud waard. Wie maalt er in dat geval om hygiene? Niemand, toch?
Wat heb je nodig voor deze blauwe bessen brioche?
- 150gr speltbloem
- 300 gr witte bloem
- 21gr verse gist
- 225ml plantaardige melk
- 3el suiker
- 1/2 kl zout
- 65ml neutrale olie (kokos, zonnebloem of rijstolie)
- 200gr blauwe bessen confituur
- 75 gr poedersuiker
- 3 el plantaardige melk
- optioneel: scheutje vanille extract
Hoe maak je deze blauwe bessen brioche?
- Verwarm de melk tot deze lauw is
- Weeg de bloem en doe die in een ruime kom, meng met het zout en maak in het midden een kuiltje
- Verkruimel de gist in het kuiltje en meng met de suiker en 25ml lauwe melk
- Laat 5 minuutjes staan en giet er dan de rest van de lauwe melk en de olie bij
- Kneed het deeg vijf minuten goed door, leg het daarna terug in de kom
- Dek de kom af en laat het deeg een uur rusten
- Kneed het deeg daarna even terug door en rol het uit
- Bestrijk het deeg met de confituur
- Rol het deeg op als een grote pannenkoek en snij de pannenkoek in de lengte doormidden (hierdoor heb je twee lange stukken laagjes deeg)
- Leg de twee stroken deeg, om en om, over  elkaar en leg ze dan in een cirkel in een bakvorm
- Laat weer een klein uurtje rijzen
- Bak 35 minuten in een oven aan 180°C
- Laat 5 minuten afkoelen voordat je het brood uit de springvorm haalt
- Meng de bloemsuiker met de plantaardige melk
- Overgiet het brioche brood met de glazuur