Vegan champignonkroketjes

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Vegan champignon kroketjes

Smeug van binnen, krokant vanbuiten. Beetje zoals een bitterbal maar dan zonder alle nasty’s.

De vulling maak je best een dag (of minstens enkele uren op voorhand) en daarna is het wat kliederwerk met het rollen door het paneelmeel. Maar het resultaat is de moeite wel echt waard.

Ik werkte dit recept uit voor Oxfam, en serveerde ze zo uit het vuistje als apperitiefhapje en als voorgerecht bij een tartaar van rode biet (met kappertjes en balsamico creme).

Wat heb je nodig voor deze vegan bitterballen?

  • 1 el  olijfolie
  • 400gr champignons in kleine stukjes gesneden
  • 1 el knoflook pasta (of 3 teentjes look)
  • Snuif zout en peper
  • 5 el kokosolie of plantaardige boter
  • 60gr bloem
  • 500ml groentebouillon
  • Snuif nootmuskaat
  • Extra zout naar smaak
  • 100gr bloem
  • 100gr chapelure
  • 50gr maizena
  • 150ml water
  • 100ml Olie om te frituren (of een frietketel natuurlijk)

Hoe maak je deze vegan bitterballen?

Bereidingstijd 1 uur + 2uur afkoelen + 15 minuten frituren

  1. Warm 1 el olijfolie op in een pan en bak hierin de fijngesneden champignons, voeg na 5 minuten de lookpasta, zout en peper toe. Bak 10 a 15 minuten. Doe de champignons daarna op een bord
  2. Maak een roux door de kokosolie te laten smelten in de kookpot en hierin de bloem een paar minuten al roerend te bakken, voeg beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je roert met een garde
  3. Voeg de nootmuskaat, zout en peper toe en meng er de gebakken champignons onder
  4.  Giet alles in een ovenschaal en laat volledig afkoelen en daarna minstens een uurtje verder opstijven in de ijskast
  5. Neem drie diepe borden, vul 1 met de bloem, eentje met het broodkruim en meng in de derde de maizena met het water
  6. De vulling zou nu zo opgesteven moeten zijn dat je er stukjes van kan snijden of met een lepel balletjes van kan maken. Rol de vulling in de bloem en haal ze daarna door het maizena mengsel en tenslotte door het broodkruim.
  7. Bak de kroketjes daarna in een dikke laag olie of frituur ze in de frituurketel tot ze goudbruin zijn
  8. Serveer met partjes citroen, gefrituurde peterselie en/of mosterd

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *