Vegan chia tiramisu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Chia Tiramisu

Geen mascarpone, geen opgeklopt eiwit, geen amaretto en niet de juiste koekjes.. Natuurlijk weet ik ook wel dat deze chia tiramisu strikt genomen weinig te maken heeft met een traditionele tiramisu. Toch doet de romige cashew&amandel-laag met koffiesmaak en de chocoladechiapudding genoeg denken aan het decadente dessertje om je even in Italië te wanen. Je hoeft niet eens te wachten tot nadat je jouw groentjes op hebt om jezelf te belonen met al dit lekkers. Het ziet er dan wel decadent uit, eigenlijk is het gezond genoeg om als ontbijt te eten. De chiazaadjes en noten bevatten veel gezonde vetten waardoor je er even tegen aan kan en de koffie zorgt voor een extra energieboost. Mag het toch nog net een tikkeltje meer zijn? Een speculaasje tussen de twee lagen en vlak voor het opdienen nog een crunchy verkruimeld koekje on top en het feest is compleet. De meeste speculaasjes in de supermarkt zijn trouwens helemaal plantaardig.

Het handige aan deze chiapuddingkjes is dat ze eigenlijk het best al de avond voordien worden gemaakt. Dat spaart in de ochtend toch weer wat tijd uit. Je kan ze ook gemakkelijk in een bokaaltje maken: ideaal voor breakfast on the go! Eigenlijk ben ik helemaal niet zo een chiapudding-fan maar voor deze versie maak ik met plezier uit bed.

De noten laat je best een nachtje weken in water (minstens 4 uur), hierdoor worden ze zachten waardoor je ze gemakkelijker kan blenden tot een romige crème en worden ze ook beter verteerbaar. Giet het weekwater weg en spoel de geweekte water even na voordat je ze gebruikt. Het recept vraagt om 150gr noten wat redelijk veel is, maar mijn blender heeft genoeg volume nodig om goed zijn werk te doen waardoor ik altijd ineens wat meer ‘moet’ maken. Als je een kleinere blender hebt, kan je de hoeveelheden desgewenst halveren.

Wat heb je nodig voor deze vegan chia tiramisu?

chocolade chia laag:

  • 75gr chiazaadjes
  • 350ml amandelmelk
  • 2el ahornsiroop
  • 1 el (rauwe) cacao
  • snuif zout

cashew&amandel koffiecream laag:

  • 100gr cashews en 50gr blanke amandelen (minstens 4 uur geweekt!)
  • 1tl koffiepoeder
  • 1el ahornsiroop
  • 2medjooldadels
  • 100ml water
  • 1/2 tl vanille (extract of poeder)
  • snuif zout

Hoe maak je deze chia tiramisu?

  1. Meng alle ingrediënten voor de chocolaag en laat minstens 15minuten zwellen (af en toe roeren helpt om klontertjes te voorkomen
  2. Blend alle ingrediënten voor de cashewcreamlaag, voeg indien nodig extra amandelmelk of ahorn toe
  3. Doe een laagje chiapudding in glaasjes, (leg er een speculaasje op) en lepel er dan een laagje cashewcreme over
  4. Laat de chiapuddings een uurtje opstijven in de koelkast
  5. Garneer met extra stukjes speculoos en fruit

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *