vegan chocomousse

img_1755

Vegan chocomousse

Heb je nog chocolade Sint-figuurtjes die liggen rond slingeren? Of nog op zoek naar een afsluiter voor de kerstmenu? Deze chocomousse is lekker luchtig en bovendien gemakkelijk om te maken. (Als je een goede elektrische mixer hebt tenminste.)

Het enige dat je nodig hebt is een pak lekkere chocolade, beetje suiker, beetje vanille, kaneel of  zout naar smaak, een paar druppels citroensap en het vocht van een blik kikkererwten.

‘Kikkererwtensap in een chocomousse?’ Hoor ik je denken. Maar ja hoor! Ik geloofde het eerst ook niet. Maar nadat ik het overal online bleef tegenkomen gaf ik het eens een kans en het overtrof al mijn verwachtingen! 🙂

Op alle hippe healthy food blogs noemen ze het goedje aquafaba. Blijkbaar werkt het ook prima als vervanging van eiwit in brownies en merengues of zelfs als eivervanger in vegan mayo.

img_1721

img_1724

Wat heb je nodig?

 • Sap van 1 blik kikkererwten  (ca.120ml)
 • Paar druppels citroensap
 • 100gr suiker, je kan witte suiker, rietsuiker of palmsuiker gebruiken
 • 150gr pure chocolade
 • 50ml kokos- of soyaroom
 • desgewenst wat vanillepoeder, kaneel, of snuif zout

Hoe maak je het?

 1. Kloppen, kloppen, kloppen! Haal je mixer al maar boven en zet die alvast op hoogste stand. Je zal zien: het kikkererwtensap + citroensap laat zich tamelijk snel opkloppen tot een wit schuim. Maar vergis je niet. Vooraleer de suiker, cacao of chocolade toe te voegen moet het schuim echt héél stevig zijn. Reken dus op tien minuten klop-plezier. Voeg na tien minuten al mixend beetje bij beetje de suiker toe.
 2. Ondertussen kan je de chocolade au-bain-marie (of voor de modernen onder ons: paar seconden in de microgolfoven) laten smelten. Roer los met de room.
 3. Meng de chocolade onder de mousse en schep in serveerglaasjes
 4. Laat minstens een uurtje opstijven in de koelkast

 

TIPS:

– Zorg dat het allebei op kamertemperatuur is. Als de chocolade te heet is als je hem bij de mousse doet,  zakt alles in.

-Werk verder van zodra je de chocolade bij de mousse hebt gegoten, anders stolt hij en krijg je een korrelige structuur. (Hetgeen ik had omdat ik te lang foto’s had gemaakt)

-Klop de mousse echt lang genoeg op. De eerste keer dat ik dit probeerde te maken voegde ik na 2 minuten al cacao toe aan mijn kikkererwtenschuim en toen zakte alles gelijk weer in tot een vloeibare brei. Ik heb er uiteindelijk wel een van de lekkerste brownies ooit mee gemaakt. 🙂

img_1758

img_1808

img_1813

Mijn zusje en mijn mama hebben op een groot aantal van onze bokalen diertjes geplakt en die dan in het wit of blauw gespoten. Reuze schattig hé dat hertje op onze bokaal chocoladedropjes?

1 Comment

 • Katelijne says:

  111 potjes van deze chocomousse gemaakt voor een feestje… en niemand die wist dat het vegan was. Super lekker, de smaak blijft goed en ook veel gemakkelijker dan gewone chocomousse om te maken. Bedankt voor het recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *