Vegan citroentaart mét merengue

Deze citroentaart moet je gewoon eens proberen. De combinatie van zure lemon curd en fluffy zoete meringue is echt onweerstaanbaar. En wedden dat niemand je gelooft als je zegt dat zelfs de meringue vegan is! Het recept vraagt om agar agar, die zorgt voor extra stevigheid, maar ik heb het ook al met succes zonder gemaakt. De lemon curd bewaart in een afgesloten glazen potje nog een week in de koelkast. Dus moest je wat te veel hebben gemaakt, dan kun je hem als topping bij de yoghurt eten, bij een ijsje of zo op zichzelf met een lepeltje uit de pot.

Taartbodem:

  • 200 g bloem
  • 120 boter
  • 30 g poedersuiker 
  • flinke snuif zout
  • 2 el ijskoud water

Lemon curd:

  • 3 el puddingpoeder 
  • 300 ml kokosmelk of sojaroom
  • 160 ml citroensap, ongeveer 4 citroenen
  • 180 g suiker 
  • snuif kurkuma voor de kleur
  • idealiter 1,5 kl agar agar
  • optioneel: 2 kl zeste (gebruik dan wel zeker biocitroenen)

Meringue: 

  • 150 ml aquafaba, ingekookt tot 75 ml
  • paar druppels citroensap of mespunt cream of tartar 
  • 125 g suiker
  • 1 kl agar agar 
  • 40 ml water

Taartbodem:

  1. Doe de bloem en boter in een mengkom en plet met een vork of pureestamper totdat je de textuur van broodkruim hebt. Je kunt ook je handen gebruiken, maar eigenlijk is het het beste als je mengeling zo koud mogelijk blijft. Voeg daarna de suiker, het zout en water toe en meng of kneed totdat je een zachte deegbal hebt. Leg in een kommetje en laat 20 minuten rusten in de koelkast. 
  2. Bereid ondertussen de bakvorm voor door deze in te vetten en daarna een laagje bloem erover te zeven. Klop de overtollige bloem weg.
  3. Rol het deeg uit tussen twee bakpapiertjes tot het ongeveer 3 mm dik is. Leg het deeg in de bakvorm en duw het in alle hoeken. Snijd de randjes er mooi af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een bakpapiertje op het deeg en vul met bakparels of bonen, linzen of rijst. Laat terug 20 minuten rusten in de ijskast. Warm ondertussen de oven op tot 160°C.
  4. Bak de taartbodem 20 minuten. Doe dan de bakparels en bakpapier eraf en bak nog eens 20 à 25 minuten of totdat de korst goudbruin begint te kleuren. Laat daarna volledig afkoelen.

Lemon curd:

  1. Meng het puddingpoeder met 50 ml kokosmelk of sojaroom in een apart kommetje.
  2. Meng het citroensap, de resterende kokosroom, suiker, kurkuma en agar agar in een kookpotje en breng al roerend aan de kook. 
  3. Haal het kookpotje van het vuur en meng er al roerend het puddingpoedermengsel onder, breng al roerend even zachtjes aan de kook totdat de lemon curd dik is. Neem dan van het vuur en giet de curd in de koude taartbodem en laat minstens 2 uur afkoelen.

Meringue: 

  1. Laat de 150 ml aquafaba inkoken tot je ongeveer 75 ml hebt. Laat daarna volledig afkoelen. Doe het afgekoelde kikkererwtenwater in een maatbeker met een paar druppels citroensap en mix 10 à 15 minuten totdat je een wit stevig schuim hebt. 
  2. Breng ondertussen 125 g suiker, agar agar en 40 ml water aan de kook totdat je een heldere siroop hebt. Probeer zo weinig mogelijk te roeren in dit mengsel want dan zou de siroop kunnen kristalliseren. 
  3. Haal de siroop van het vuur en giet langzaam, al mixend bij de meringue. Laat nog een paar minuten verder kloppen totdat de meringue verder afkoelt tot een glanzende dikke meringue. 
  4. Schep de meringue op de citroenvulling en laat een kwartier verder afkoelen. 
  5. Kleur de meringue onder de grill of met een brandertje.
  6. Laat volledig afkoelen en serveer koud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *