Vegan frambozen donuts

Vegan frambozen donuts

Nala is echt vergeet op donuts maar die van de supermarkt of bakker zijn natuurlijk totaal niet vegan. Dus kochten we vorige week een donutbakblik bij Dille en Kamille en gingen we samen aan de slag. Natuurlijk wou ze meteen roze donuts bakken. Om de mierzoete suikerglazuur een beetje in balans te brengen vroege ik frambozen toe voor en fris zuurtje. Deze donuts zijn niet echt helemaal hetzelfde als de vette gefrituurde variant. Maar wel echt lekker, zacht en fruitig. Om instant vrolijk van te worden, toch?

Wij hadden wat moeite met de donuts vlot uit het bakblik te krijgen, het hielp om ze lang genoeg te laten afkoelen voordat we het bakblik omdraaiden. Online zag ik ook silicone bakvormen, misschien zijn deze iets handiger omdat je de donuts uit de vorm kan duwen.

Wat heb je nodig voor deze vegan frambozen donuts?

voor 10 donuts:

  • 200gr bloem
  • 2koffielepels bakpoeder
  • flinke snuif zout
  • 150gr lichtbruine suiker
  • 180ml amandelmelk
  • 50gr plantaardige yoghurt (ik gebruikte absolutely Coco van alpro)
  • 50gr gesmolten vegan boter (ik gebruikte die van blue band)
  • 150 gr frambozen (ik gebruikte bevroren)
  • 2 kl puddingpoeder

voor de glazuur:

  • 50gr frambozen
  • 100gr bloemsuiker
  • 1 el gesmolten vegan boter
  • optioneel: sprinkels

Hoe maak je deze vegan frambozen donuts?

  1. Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom en meng er de suiker onder.
  2. Voeg de melk, yoghurt en gesmolten boter toe en meng tot een glad deeg
  3. Doe het puddingpoeder over de frambozen en schud er wat mee totdat bedekt zijn met een dun laagje. (hierdoor zakken de famboosjes niet naar onder in het deeg) Schep de framboosjes onder het deeg.
  4. Vet het donutbakblik in met een oliespray of wat boter met een fijn laagje bloem.
  5. Schep het deeg in de vormpjes. Doe er niet te veel in want het deeg gaat flink rijzen.
  6. Bak ongeveer 18 minuten in een voorverwarmde oven aan 180°C of totdat ze goudbruin zijn.
  7. Laat de donuts afkoelen dan komen ze beter los. Laat verder afkoelen op een rooster.
  8. Maak de glazuur door de frambozen, gesmolten boter en bloemsuiker te mixen tot een egale roze glazuur. Je kan de frambozen ook pletten in een zeefje en enkel het sap gebruiken.
  9. Dip de afgekoelde donuts in de glazuur en versier met sprinkels, gevriesdroogde framboosjes, gehakte pistachenootjes, eetbare bloemen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *