Vegan limoentaart

lemonpie

Vegan limoentaart

Prima taartje als afsluiter van een rijkelijke feestmaaltijd. Lekker fris en een tikkeltje zurig met een krokante taartbodem. Veel meer heeft een mens niet nodig op deze winterse dagen.

Hoe maak je het?

Taartbodem: 150gr (haver)bloem, 100gr kinnekessuiker (blonde suiker), 100gr kokosvet of margarine, flinke snuif zout, snuif bakpoeder

  • Kneed zo snel mogelijk met koude handen (hoeveel te langer je kneed hoeveel te taaier en minder kruimelig je deeg gaat worden)
  • Laat 30minuten rusten in de ijskast
  • Rol het deeg uit (dit gaat heel gemakkelijk als je onderaan een stuk bakpapier en bovenaan er plastic folie of een tweede stuk bakpapier over legt)
  • Bekleed een taartvorm met bakpapier+deeg
  • Bak goudbruin in +-25 minuutjes in een voorverwarmde oven aan 180°C terwijl je de vulling maakt
  • Laat de taartbodem even afkoelen

Vulling: 3dl water, 2dl limoensap, 200gr suiker (of naar smaak), 3el agar agar vlokken, 3el tapiocazetmeel (of aardappelzetmeel), 60ml havermelk (of cashewmelk, kokosmelk, soyamelk), mespunt kurkuma (dit is voor de kleur), zeste van 1 limoen

  • Laat de agaragarvlokken een kwartiertje weken in het water
  • Pers ondertussen de limoenen
  • Meng het tapiocazetmeel met het limoensap
  • Breng de agaragar en water aan de kook en laat tien minuutjes borrelen tot de agaragar volledig is opgelost
  • Voeg de kurkuma en suiker toe en laat nog 3 minuutjes verder koken
  • Haal alles even van het vuur en voeg al roerend het limoensap, de havermelk en de zeste toe
  • Breng op een matig vuur al roerend weer aan de kook (5min.)
  • Vul de taartbodem en laat 20 minuten afkoelen, laat daarna volledig opstijven in de ijskast (minstens 3 uur)

TIP: Grove haver kan je in de blender fijn malen tot haverbloem. Ik hou wel van een beetje extra structuur dus blende ik de haver niet compleet fijn waardoor je nog een beetje haverstukjes ziet

tumblr_mtsdybhgzb1snauf4o2_1280

Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *