Vegan rabarber kokoscake

 

Vegan rabarber kokos cake

Ik bakte deze cake aan het begin van het rabarber seizoen maar met mijn immer actieve baby komt het er nu pas van om eindelijk het recept uit te schrijven. Op de valreep op tijd want eigenlijk is jonge rabarber het lekkerst. Hoe minder daglicht de stengels hebben gehad, hoe fijner van structuur en hoe zoeter van smaak. Oudere stengels bevatten meer oxaalzuur waardoor ze zuurder smaken. Doordat het één van de eerste dingen is die geoogst kunnen worden, luidt rabarber eigenlijk de lente in. Vandaar dat deze groente (!) altijd zo feestelijk wordt onthaald. Bij mij roept rabarber nog steeds herinneringen op van samen met mijn zusjes rond de keukentafel te zitten en dan samen de stengels even goed in de suikerpot te dopen voor elke hap. Waardoor we uiteindelijk meer suiker dan rabarber binnen hadden.

Deze cake bevat vrij veel suiker waardoor hij ook tamelijk zoet is, maar net daarom doet hij me zo terugdenken aan mijn eerste rabarberervaringen. Door deze cake ondersteboven te bakken, gaart de rabarber mooi en droogt hij niet uit. Het resultaat is lekker smeuïg en romig door de kokos en het bleke deeg contrasteert zo mooi met het zuurstok roze van de rabarber.

Heb je speciaal voor deze cake een pak rabarber in huis gehaald en weet je niet wat je met de rest met doen? Deze rabarber crumble taart en havergebak met appel en rabarber zijn zeker ook de moeite!

Wat heb je nodig voor deze vegan rabarber cake?

 • 200 gr bloem
 • 200gr + 2 eetlepels suiker
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 1 el appelazijn
 • 1/4tl zout
 • merg van 1 vanillestokje (het stokje zelf kan je in een pot suiker stoppen om deze te aromatiseren)
 • 150ml kokosolie
 • 200ml kokosmelk (half blik)
 • 3 stengels rabarber
 • optioneel: 1el rode bietensap

Hoe maak je deze cake?

 1. Was de rabarber en snij ze in even lange stukken als het bakblik
 2. Doe een bakpapiertje in een bakblik, leg de rabarber er in en meng er twee eetlepels suiker en een eetlepel rode bietensap over
 3. Klop de kokosolie, de suiker en het vanillemerg met een mixer een viertal minuten op tot het bleek en fluffy is
 4. Meng er de kokosmelk en azijn onder
 5. Meng de bloem, bakpoeder en het zout
 6. Meng de droge en de natte ingrediënten door elkaar. Probeer deze niet té lang te roeren want dan kan het deeg taai worden.
 7. Giet het deeg over de rabarber en bak 45 minuten of tot dat je een tandenstoker er droog kan uithalen
 8. Laat even afkoelen en zet dan een bord bovenop het bakblik en draai het geheel om zodat de cake met de rabarberlaag vanboven op het bord komt te liggen

TIP: Jonge stengels moeten niet geschild worden, maar oudere wel (trek de buitenste draden eraf met een scherp mesje).

Heb je speciaal voor deze cake een pak rabarber in huis gehaald en weet je niet wat je met de rest met doen? Deze rabarber crumble taart en havergebak met appel en rabarber zijn zeker ook de moeite!

2 Comments

 • Deze is echt mijn nieuwe favoriet! Omdat het niet het seizoen is heb ik appels en peren gebruikt en heb hem al voor collega’s, familie en vrienden gemaakt en iedereen is echt grote fan. Een blijvertje!
  Dank je voor het recept :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *