Vegan Tiramisu

Tiramisu is een van mijn favoriete nagerechten en het duurde lang voordat ik wist hoe ik deze plantaardig kon maken. Vegan mascarpone is moeilijk te vinden en vaak nogal rubberachtig, té vast van structuur. En het opgeklopte eiwit vervangen door opgeklopte aquafaba bleek ook niet helemaal een succes. Tot ik een versie probeerde met vegan cream cheese en opgeklopte soyaroom: iedereen enthousiast. Deze tiramisu is ondertussen een vaste waarde in ons huis. Wij gebruiken vaak speculaasjes, aangezien die standaard vegan zijn in de winkel. Vind je ergens plantaardige lange vingers, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Hoe schattig zijn deze twee nala foto’s? De linkse is van nu, de rechtse werd twee jaar geleden door Trix Eden Breuls genomen voor mijn boek PLANTENETERS.

Wat heb je nodig voor deze tiramisu?

250 ml opklopbare sojaroom (bv. Alpro)
2 zakjes vanillesuiker
200 g vegan cream cheese (bv. Violife)
50 ml amaretto
50 g pure chocolade
150 ml straffe koffie
200 g speculaasjes
50 g cacao

Hoe maak je deze vegan tiramisu?

  • Klop de sojaroom met de vanillesuiker op tot deze stevig en luchtig is.
  • Roer de cream cheese los met de amaretto. Gebruik indien nodig een elektrische klopper, om het goed glad te krijgen. Voeg beetje bij beetje de opgeklopte room toe tot je een egaal mengsel hebt.
  • Smelt de pure chocolade in de straffe koffie en dompel er een voor een de speculaasjes in.
  • Wissel een laagje speculaas af met een laagje roommengsel en zet minstens 2 uur in de ijskast om op te stijven. Dek de tiramisu goed af zodat hij geen andere ijskastgeurtjes opneemt. Ik gebruikte hiervoor de easyclip schaal van @mepalnl omdat die zo mooi luchtdicht afsluit. Plastic folie is écht passé, toch? Zeker met #meiplasticvrij om de hoek.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met een dikke laag pure cacao.
  • Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *