Verpakkingsloos onderweg

Verpakkingsloos onderweg

Vorig jaar nam ik mezelf voor om een maand lang zo veel mogelijk verpakkingen te vermijden. Waarom ik dat deed kan je hier lezen. Ondertussen schreef ik ook al een blogposts over verpakkingsloos winkelen. En vandaag wil ik het graag hebben over hoe je het het best aanpakt als je ook onderweg je ecologische steentje wil bijdragen.

  1. Leer ‘NEE’ zeggen. Bedank vriendelijk voor dat rietje in je drankje, de plastieken zakjes aan de kassa, die stapel overbodige papieren servetten bij je broodje, die flyers en folders die je toch nooit gaat lezen, neem een foto van dat visitekaartje (of noteer ineens de gegevens in je gsm),  en lik je ijsje op in plaats van een wegwerp lepeltje te gebruiken.. Kortom: durf soms gewoonweg dingen te weigeren. Al die kleine dingetjes lijken op zich misschien banaal, maar als je even uitzoomt en het op grotere schaal bekijkt dan is de impact van al deze kleine dingen wel aanzienlijk. Uiteindelijk wil je toch niet degene zijn wiens rietje in de neusgaten van een schildpadje belandt?

2. Zorg voor verpakkingsloze snacks/lunch. Verpakkingsloos winkelen is gemakkelijker als je een beetje voorbereid bent. Vermijd dat je uitgehongerd de eerste de beste winkel leeg koopt en voorzie op voorhand wat lekkers. Maak zelf thuis iets eenvoudigs klaar voor op het werk of onderweg in plaats van dat je slaatjes of maaltijden in plastic bakjes met kopen. Daarbij: salades in een bokaal zijn super hip de laatste tijd dus wees voorbereid op jaloerse blikken. 🙂 Maar ook havermout of soep kan je gemakkelijk in een bokaaltje of herbruikbaar doosje meenemen. Voor Nala’s groenten en fruitpapjes gebruiken wij bijvoorbeeld bamboe-potjes met een kurken dekseltje. Vind je een oldschool brooddoos te saai? Er komen steeds meer mooie alternatieven! Bijvoorbeeld deze stalen brooddoos. Wij hebben een boc’n’roll: een katoenen doek die vanbinnen gelamineerd is een waarin je je broodje, boterhammen, koekjes of je aankopen uit de slager of kaaswinkel… kan verpakken en vers houden. Hij is gemakkelijk aanpasbaar want je sluit het met een velcro, en na gebruik neemt hij amper plaats in en indien nodig kan je hem gewoon even in het wasmachine stoppen. Wij gingen er mee picknicken en rolden er onze socca (pannenkoekjes op basis van kikkererwtenmeel) in. Of google eens naar ‘bento-box’, dan wil je nooit nog een voorverpakte sandwich uit de winkel.

hippe eco drinkbus klean kanteen

3. Neem een drinkbus mee. Niet alleen voor water, ook voor koffie of on the go smoothie. Elk jaar belanden er ongeveer 50 miljard wegwerp bekers op het stort. En dan zwijgen we nog maar over de hoeveelheid flesjes water die na 1 keer gebruiken in de vuilniszak terecht komen. Stop ‘s ochtends gewoon standaard een drinkbus in je handtas of in de auto. Niet alleen goed voor het milieu maar mij helpt het ook om meer water te drinken. Gewoon het feit dat je heel de dag water bij de hand hebt en dat je die altijd en overal kan bijvullen zorgt er voor dat ik toch iets gemakkelijker aan mijn anderhalve liter per dag kom. Vind je uitsluitend kraantjeswater te saai? Geef het een extra smaakje met wat limoen, appelsien, aardbeien, komkommer, appelsien, framboosjes, munt,.. of doe af en toe een bodempje appeldiksap in je bus. Ik ben heel erg blij met mijn dopper-fles en ik heb ook een eco drinkbus van tupperware maar eigenlijk vind ik die van Klean Kanteen het mooist.

robuust zero waste shop

eco gifts

4. Wees voorbereid. Neem een opvouwbaar boodschappentasje mee voor moest je onverwachts toch iets kopen. Wij gebruiken heel van van die katoenen tote-bags maar je hebt er ook echt super compacte en lichtgewichten uit nylon. Stop een stoffen zakdoek in je handtas, deze zijn niet alleen ecologischer dan papieren zakdoekjes, ze zijn ook voor meer bruikbaar dan enkel voor een snotvalling. Je kan ze gebruiken als stoffen serviette, om koekjes of noten in te wikkelen, je handen af te drogen, baby’s gezichtje te wassen..

5. Vervang gaandeweg alles in een duurzamer alternatief. Vervang bijvoorbeeld je wegwerp fietslampjes door heroplaadbare lichtjes (je hebt er die oplaadbaar zijn via usb). Deze producten zijn misschien duurder in aankoop, maar ze gaan veel langer mee. Uiteindelijk zijn deze producten dus goedkoper. Ga voor bio katoen, roestvrij staal, glas, hout en LED.

6. Raap eens iets op. Klinkt misschien onnozel. En het is ook onnozel dat het nog steeds relevant is. Maar sinds kort probeer ik mezelf er toe te dwingen om regelmatig iets van straat op te rapen en in de vuilnisbak te gooien. Als ik bijvoorbeeld met Nala in het park zit dan gooi ik de sigarettenpeukjes in het gras niet gewoon 2 meter verder (anders steekt ze die in haar mondje), ik hou ze opzij en gooi ze achteraf in de vuilnisbak. Ik ga niet beweren dat ik voor mijn plezier andermans vuilnis optrommel. Maar als iedereen af en toe iets opraapt en weggooit dan ziet de straat er toch al iets verpakkingsvrijer uit. Ik ga er dan ook gelijk van uit dat je zelf niets (ook geen sigarettenpeuken!!) op de grond gooit, behalve een klokhuis of kersenpit natuurlijk. 🙂

7. En last but not least. Laat eens wat vaker de auto staan. En ga eens met de fiets, te voet, tram, trein of bus.. Is je bestemming te ver en is openbaar vervoer onmogelijk? Probeer dan samen te rijden met collega’s, andere concertgangers, of buren.. Dit heeft natuurlijk niets te maken met verpakkingsloos maar zit wel binnen hetzelfde thema.

 

Nog meer motivatie en inspiratie nodig? Check dan eens de blog of instagram van Trash is for tossers of Going zero waste.

Moesten jullie nog extra tips hebben dan mag je ze zeker achter laten in de comments! 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *