Vegan wafeltjes van sustainable family
Deze wafeltjes van sustainable family zijn echt waanzinnig lekker! Wij bakten ze al op het babyfeest van Iggy en Nala’s verjaardag maar dit is de eerste keer dat ik er echt foto’s van kon nemen aangezien ze anders meteen op zijn. Zo heerlijk. Deze wafeltjes zijn stevig en niet al té zoet. Extra fijn dat je het beslag gewoon al op voorhand kan maken en in de koelkast kan bewaren zodat je ze enkel nog moet afbakken wanneer je het wafel-feest wil starten. Mag het ook koud voor jou? Bak deze wafeltjes dan op voorhand af en bewaar ze in een afgesloten doosje.
Wat heb je nodig voor deze vegan wafeltjes?
voor ongeveer 20 kleine wafeltjes
- 400g plantaardige boter
- 250g speltbloem
- 250g haverbloem
- 300g niet-geraffineerde suiker of kokosbloesemsuiker
- ½ kl bakpoeder
- 1 el vanillepuddingpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 ml havermelk
- 6 el chiazaad
- 18 el water
- snuifje zout
Hoe maak je deze vegan wafeltjes?
- Smelt de boter. Dit kan in een kookpot of in de micro.
- Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
- Voeg ook het bakpoeder toe en het vanillepuddingpoeder.
- Plaats de mengkom terug in de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het “K”-vormige menghulpstuk om het beslag te bereiden. Ofwel gebruik je je mixer met deeghaken.
- Meng 6 el chia onder 18 el water. Laat het 10 min staan tot het gezwollen is.
- Voeg het chiamengsel en 200 ml havermelk bij de bloem tot je een egaal beslag verkrijgt.
- Laat de machine een minuutje draaien en schenk er vervolgens voorzichtig de gesmolten boter bij.
- Laat de machine nog een minuut draaien, tot je het perfecte wafelbeslag krijgt. Voeg ook een snuifje zout toe.
- Stort het wafelbeslag in een schaal en zet het minstens een uur in de koelkast. Mag dus ook langer. Het beslag moet opstijven.
- Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
- Haal het veganistisch beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. Reken ongeveer 40 g beslag per wafel.
- Leg balletjes in het wafelijzer en bak ze tot goudbruine wafeltjes. Ik bakte ongeveer 4 minuten tot ze klaar waren. Gebruik een vork om de wafels uit het ijzer te halen.
- Een warm versgebakken wafeltje is onweerstaanbaar!
- Leg de gebakken wafels op een rooster. Doe ze in een mooie koekentrommel. Ze blijven krokant als je ze echt volledig laat afkoelen.
Kijk nu, hoe Nala haar schattigste gezichtje bovenhaalt zodat ze nog een extra wafel mag hebben. Ik zou ze van kop tot teen kunnen opeten, mijn kleintje. Wafel inclusief natuurlijk. 😉
Dit recept heb ik met toestemming van sustainable family hier geplaatst. Je vindt het ook terug in hun boek Het duurzame gezin en online op hun website.
Een review van hun boek volgt zo snel mogelijk.