Wortel gember&miso maaltijdsoep

Wortel-butternut soup met miso en gember

Ook al is het soepseizoen officieel voorbij, toch merk ik dat ik vaak naar dit soort gemakkelijke maaltijden terug grijp. Zeker op zonnige dagen zoals dit weekend waarbij ik zo veel mogelijk buiten wil zitten en geen uren in de keuken wil staan. Een frisse salade na een warme dag vind ik prima, maar soms heb ik toch meer zin in iets hartigers en dan is deze soep perfect. Je maakte ze met wortels en een butternut maar als je niet meteen pompoentjes vind dan kan je ook gerust een paar extra wortels gebruiken. De gember geeft een lekkere kick aan deze soep en de miso vervangt de zoutheid van een bouillonblokje. Ik gebruik meestal een lichte blonde miso (bv shiro miso) omdat die het zachtste en toegankelijkste is.

Net zoals bij een smoothiebowl spelen de toppings in deze soupbowl de hoofdrol. Experimenteer met wat je in huis hebt en probeer zo veel mogelijk verschillende texturen en smaken te gebruiken. Ik vind dat koriander héérlijk bij deze soep past, maar heb je enkel wat perterselieof spinazie in huis: ook top. De gebakken tempeh zorgt voor wat beet en een portie proteïnen, maar hiervoor kan je evengoed wat kikkererwten of tofu gebruiken. De aubergines maakte ik een beetje spicy omdat ik wel hou van een tikkeltje pittig. Geen aubergine in huis? Een courgette, paprika of geroosterde bloemkool doet het even goed in deze soep. Ik gebruikte dit keer een zoete granola omdat die mooi contrasteert bij de miso in de soep, de soyasaus bij de aubergines en de zoute tempeh maar je kan natuurlijk ook een hartige granola of croutons gebruiken.

Het leuke aan soep met zoveel toppings is dat iedereen er uiteindelijk zijn eigen draai aan kan geven. Hetgeen erg handig is met een peuter in huis die liever een gladde soep heeft met de blokjes tempeh op een bordje ernaast. En uiteindelijk: wat je ook als topping gebruikt, met een lekkere soep als basis kan het eigenlijk bijna nooit mis gaan.

Wat heb je nodig voor deze wortel butternut miso-gember soep?

  • 500gr wortels
  • 500 gr butternut (of ook wortels)
  • 2 teentjes look
  • 1 grote ui
  • 1kl kokosolie
  • Duimpje gember
  • 1el miso (liefst lichte shiro miso of blonde miso)
  • snuif zout
  • 1,5 liter water

Hoe maak je deze soep?

  1. Doe de kokosolie in een pot en stoof de gesneden ui met een snuif zout hierin
  2. Schil de wortels en pompoen, snij deze fijn en laat een vijftal minuten mee stoven met de ui
  3. Schil de gember en pel de look en snij deze ook fijn en laat even mee stoven
  4. Voeg dan het (kokend) water toe en laat alles een 20tal minuten op een zacht vuurtje koken tot de wortels en pompoen goed gaar zijn
  5. Zet het vuur uit en voeg nu pas de miso toe
  6. Blend alles tot een gladde soep of gebruik een staafmixer
  7. Proef en breng indien nodig verder op smaak met nog wat extra miso

Toppings?

Gebakken tempeh: Snij de tempeh in kleine reepjes en bak in een een beetje kokosolie en wat zout tot ze goudbruin en krokant zijn. Doe ze dan apart in een kommetje

Aubergines met chilli en soyasaus: Voeg terug een beetje kokosolie (of olijfolie) toe aan de pan en bak hierin de kleine aubergine blokjes met een teentje look, tot deze bijna gaar zijn, voeg stukjes chilipeper, een scheutje soyasaus en indien nodig een klein scheutje water toe

Dadelsiroop: zorgt voor een zoete toets

Crunchy noten granola: ik gebruikte dit keer een zoete granola omdat die mooi contrasteert bij de miso in de soep, de soyasaus bij de aubergines en de zoute tempeh maar je kan natuurlijk ook een hartige granola gebruiken

Verse koriander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *