Why vegan?

Er zijn verschillende redenen om plantaardig te eten (en leven): voor je eigen gezondheid, dierenwelzijn, milieu, omdat het lekker&leuk is,…

Toen ik vijftien was, had ik een lief dat vegetarisch at en hij wilde me niet meer kussen als ik vlees had gegeten. Kussen of biefstuk: de keuze was snel gemaakt. Het was nog maar een week “aan” toen ik de overstap maakte. Ik denk dat mijn moeder het in het begin nog wel schattig vond en dacht dat het maar een voorbijgaande fase zou zijn. 14 jaar geleden was vegetarisme helemaal nog niet zo ingeburgerd als nu. Het aanbod aan vleesvervangers en veggie-recepten was nog heel beperkt. Ze maakte seitan en quorn voor me klaar en experimenteerde met blokken tofu. Maar de veggie-bui waaide niet over, in tegendeel. Hoeveel te meer ik begon op te zoeken over de vleesindustrie en de positieve impact van plantaardige voeding, hoeveel te meer redenen ik vond om verder te doen. Al snel maakte ik me de bedenking dat ik het niet over mijn hart zou krijgen om zelf bv. een lammetje te slachten (dat was als kind mijn lievelingsvlees) en dat het dan absurd zou zijn moest ik het wel nog willen eten. Ik denk dat in het begin vooral deze ethische kwesties primeerden: Is het oké om dieren te doden? Is de manier waarop we dieren kweken wel verantwoord? Wat met de overbevissing? Later volgde de gezondheidsaspecten: uit bijna alle onderzoeken blijkt dat een plantaardig voedingspatroon de kans op onder andere diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en obesitas verkleint. Los van het feit of de mens al dan niet van nature een omnivoor of herbivoor is, leert de geschiedenis ons dat ons aanpassingsvermogen één van de sterkste troeven van ons ras is. Momenteel wijst alles er op dat we onze ecologische voetafdruk snel moeten inperken als we de generaties na ons niet met een klimaatcatastrofe willen opzadelen. Dat we met zn allen dan maar beter ons best kunnen doen om de consumptie van dierlijke producten te verminderen, is dan gewoon een logische conclusie.

Wil je graag nog meer lezen over waarom plantaardig eten allemaal zo goed is dan wijs ik je graag door naar enkele andere sites waar alles uitgebreid wordt uitgelegd.

Waarom plantaardig? volgens DE PLANTAARDIGE KEUKEN (website)

Wat is er mis met eitjes?

Wat is er mis met melk?

Wat is er mis met de melkindustrie?

impact van factory farming (film)

Earthlings (docu) 

Markets Of Misery (docu)

From Farm To Fridge (docu)

Forks Over Knives (website)

Food, Inc. (docu)

‘Beste toespraak die je ooit zult horen’ – Gary Yourofsky (speech)

Vegucated  (website)

Why Go vegan?

Food Matters (website)

How to convince someone to go vegan?