Aardwarmte, duurzame energie van eigen bodem
Vorige zomer maakte mijn man me wakker met de gevleugelde woorden: “ik heb ons droomhuis gevonden”. Nog half in slaap, draaide ik mij om richting laptop waar hij me kwijlend de foto’s toonde. En plots was ik wakker. Een lichte woning, met een weelderige tuin én vlak naast het mooiste park van Antwerpen. Toen ik verder las en zag dat er zonnepanelen en een regenwaterput waren en dat er overal extra isolatie was voorzien, zat ik al bijna op mijn fiets richting Deurne.
Onze vorige woning hebben we zelf verbouwd en daarbij maakten we zoveel mogelijk duurzame keuzes. Intussen zijn er twee kinderen in de mix gegooid en zagen we het iets minder zitten om terug half in het stof te leven. Dus ons nieuwe huis moest al min of meer afgewerkt zijn, want anders hoefde het voor ons even niet. 😉 Gelukkig was onze droomplek al verbouwd door de vorige eigenaars en die kozen al voor heel wat ecologische ingrepen (neem maar eens een kijkje naar dit interview). Toch houden we nog steeds onze ogen open voor duurzame innovaties. Want ons kennende is de kans groot dat we ons ooit toch nog eens aan een totaalrenovatie zullen wagen. In dat geval zouden we op onderzoek willen gaan naar iets waar ik onlangs mee in aanraking kwam: aardwarmte.
Er zit meer in de aarde dan je denkt
Zonne- en windenergie zijn inmiddels geen onbekenden meer en er wordt gelukkig steeds meer op ingezet. Hoewel deze veel voordelen hebben zijn ze erg afhankelijk van de weersomstandigheden waardoor de energieproductie niet constant is. En laat aardwarmte nu net een energiebron zijn die die beperking niet of nauwelijks heeft.
Aardwarmte is een duurzame energieoplossing waarbij heet water wordt opgepompt uit de ondergrond. Het systeem om aardwarmte te winnen lijkt erg op het principe van centrale verwarming: water wordt gebruikt om aardwarmte te verplaatsen van waar het geproduceerd wordt (zoals een boiler), naar waar de warmte gebruikt wordt (zoals een radiator). De hoge temperatuur in het binnenste van de aarde zorgt voor een constante toevoer van warmte. Met dat heet water wordt leidingwater verwarmd, dat via een warmtenet bij gezinnen, openbare gebouwen en bedrijven terecht komt. Zo kan die warmte rechtstreeks worden benut voor het verwarmen van gebouwen en serres of het aandrijven van een turbine om zo stroom op te wekken. Het opgepompte water wordt, eens het zijn warmte heeft afgegeven is, teruggegeven aan de aarde.
Op deze manier kan aardwarmte voor 2 doeleinden gebruikt worden:.
- Direct gebruik voor verwarming
- Als het opgepompte water een temperatuur heeft van minstens 90° C, kan men ook elektriciteit opwekken.
Voordelen van aardwarmte
De kern van onze planeet bestaat voor een deel uit magma dus hoe dieper men boort, hoe hoger de temperatuur wordt. Aangezien de ondergrens voor aardwarmte 25 °C is, vinden we dit in België pas op zo’n 500 meter diepte. Hier bij ons lijken vooral de Kempen en Henegouwen erg geschikt te zijn voor aardwarmte. Maar in Ijsland en Italië, bijvoorbeeld, (niet toevallig vulkanische gebieden) is de techniek al veel meer ingeburgerd. De locatie-afhankelijkheid is meteen het belangrijkste nadeel van aardwarmte, maar ook quasi het enige. En het weegt zeker niet op tegen de talrijke voordelen die deze energiebron te bieden heeft. Ik som even op wat aardwarmte.be zegt over de voordelen:
- Aardwarmte is hernieuwbaar en onuitputtelijk en kan het dus ook onbeperkt in tijd worden ingezet.
- Aardwarmte is klimaatneutraal. Bij het winnen van aardwarmte is er geen verbranding van fossiele brandstoffen en ook geen uitstoot van broeikasgassen. Eventuele CO₂ die meekomt met het warme water kan worden opgevangen en gebruikt voor bv de aanmaak van bouwmateriaal of methanol.
- Geen milieuhinder. Een geothermie- of aardwarmtecentrale is vrij klein en compact en heeft hierdoor geen grote impact op de omgeving. Ook de geluidsoverlast is beperkt. Wanneer het enkel over warmtewinning gaat – en dus niet over het opwekken van elektriciteit – is deze centrale geluidloos. Wat dus goed is voor mens en dier. Ook geen hoge wieken die gevaarlijk kunnen zijn voor vogels. Het werkt daarenboven in alle weersomstandigheden; dé perfecte aanvulling dus op zonne- en windenergie.
- Prijsstabiel. De grootste kosten zijn het operationeel maken van de aardwarmtecentrale (zeker de kilometers diepe boringen) en het aanleggen van een warmtenet. De exploitatie van de centrale is echter vrij goedkoop en de kostprijs van aardwarmte is onafhankelijk van schommelingen op de energiemarkt.
Op de site www.aardwarmte.be vind je veel meer uitgebreide en heldere info over deze interessante techniek. In de stad van de toekomst zou alle energie duurzaam kunnen zijn, met aardwarmte als hoeksteen van dit hernieuwbare energiesysteem. Ik ben alvast enthousiast!