Elisabeth Van Lierop: ‘Hoera voor de toevallige passant die een borstvoedende mama in de ogen kijkt en vriendelijk knikt’
In FLAIR‘s reeks #Megafoon bieden ze relevante stemmen een megafoon aan. ze geven met andere woorden hun bereik even weg aan wie iets waardevols te zeggen heeft en daarmee blikken kan doen verruimen. Deze week: psychologe, mama en vegan foodblogster Elisabeth Van Lierop (32) met haar ode aan borstvoeding.
Het is vandaag de laatste dag van de Internationale Week van de Borstvoeding. Dus hoera voor alle borsten, de grote en de kleine, de pronte en de slappe, zij die ooit al melk maakten en zij die dat (nog) niet deden. Hoera voor de mama’s die met moeite slechts enkele druppels maakten en voor zij met melkfonteinen. Voor degenen die kolven en degenen die live voeden. Hoera voor de mama’s die ooit al werden gebeten, voor degenen die kloven of bleinen trotseerden en tóch niet opgaven.
Hoera voor de mama’s die met moeite slechts enkele druppels maakten en voor zij met melkfonteinen.
Hoera voor alle geliefden, die hun vrouwen én hun borsten ondersteunen. Zij die de gekolfde melk voorproeven en zij die zeggen: ‘Nee joh, natuurlijk ben je sexy met je overlopende melkmachines’. Hoera voor de lactatiedeskundigen, die dag en nacht klaarstaan om mama’s met woord en daad bij te staan. Hoera voor de twee uur durende borstvoedingsles waarvan ik ooit dacht dat ze compleet overbodig was. (Borstvoeding is iets natuurlijks, daar hoeft geen handleiding bij, toch?) Hoera voor de borstvoedingsleken die schrikken van het feit dat de eerste melk kanariegeel is en hoera voor de anciens met een peuter aan de borst.
Hoera voor de toevallige passant die een borstvoedende mama in de ogen kijkt en vriendelijk knikt. Hoera aan de cafébaas die erop toeziet dat vrouwen ongestoord kunnen voeden. Hoera voor kraamkost. Voor de buren die binnenspringen zodat moeder-de-voeder zich even kan douchen. Voor grootouders met een goed gedoseerde portie advies. Hoera voor werkgevers die rustige kolfruimtes voorzien en voor politici die langer ouderschapsverlof op de agenda zetten. Hoera voor iedereen die zijn borstvoedingsverhaal deelt en daarmee andere mama’s een hart onder de riem steekt.
Hoera voor onze kinderen.
Borstvoeding is goed, goedkoop en gezond. Toch krijgt slechts 1,4 % van de Belgische baby’s exclusief moedermelk tot zes maanden, terwijl de WHO dat wel aanbeveelt. Een gemiddeld Belgisch kind krijgt namelijk maar borstvoeding tot het net geen drie maanden oud is, waar de WHO aanraadt om minstens twee jaar te geven. Aan wetenschappelijk onderbouwde argumenten pro borstvoeding is er geen gebrek. Dus ergens down the road lijkt het mis te lopen. Laten we tijdens deze #weekvandeborstvoeding verder denken dan het eeuwige borst-of-fles-contrast. Daar wordt namelijk niemand beter van. Laten we eerder kijken naar wat ons verbindt, en ons afvragen hoe we borstvoeding vanzelfsprekender kunnen maken. Want een kind aan de borst, voor een broodnodige voeding of een klein slokje troost, zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Eender waar, eender wanneer, eender hoe, eender hoelang.
Elisabeth Van Lierop (32) is psychologe en mama van twee kindjes. Ze geeft ondertussen al meer dan 4 jaar borstvoeding. Op haar Instagrampagina @elisabeth.van.lierop en haar blog Plantbased.be schrijft ze over haar zoektocht naar een duurzaam leven. Je vindt er een mix van familiesnapshots, vegan receptjes en Antwerpse hotspots.