#meiplasticvrij: Plastic en kleding
Ik ben dit jaar trotse #meiplasticvrij ambassadeur. De komende maand ga ik dus een aantal tips delen om jouw plastic voetafdruk te verkleinen. Zo is er deze post over plasticvrij onderweg met kinderen, deze post over plastic te koesteren, plasticvrij winkelen en deze post over afvalrapen met kinderen. In deze post heb ik het over plastic en kleding.
Wist je dat we jaarlijks meer dan 300 miljoen kledingstukken weg gooien? En dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Jaarlijks wordt er in totaal 107 miljoen ton aan kledingvezels geproduceerd over heel de wereld. Meer dan de helft van onze kleding wordt gemaakt van plastic. Deze Synthetische materialen waaronder polyamide, polyester en elasthaan worden gemaakt uit fossiele brandstoffen, waardoor ze dus grote hoeveelheden CO2 in de lucht stoten, daarnaast bevatten ze microplastic die vrijkomen tijdens het dragen en wassen: tot wel 20 miljoen plasticvezels per wasbeurt! Het probleem van plastic in je kleding (en daardoor in het water, in de lucht en zelfs in je longen) is dus ontzettend groot.
Mijn #meiplasticvrij tips voor jouw kleerkast:
** Koop minder en kies voor natuurlijke materialen. Polyester, acryl, lycra, nylon, spandex, polyester fleece, elasthaan of polyamide kan je beter vermijden.
**Heb je toch kledingstukken van synthetische stoffen dan kan je tijdens het wassen een coraball of guppyfriend gebruiken, deze vangen de microplastic op en voorkomen dat ze in het zeewater belanden.
** Laat je kledij drogen aan de lucht, hierdoor gaan je stukken langer mee. En je raadt het al: in de droogkast komen er ook extra microplastic vrij.
**Draag je kleding #1jaarlanger. Kindjes groeien snel dus probeer de kinderkledij door te geven aan broers en zussen of ga voor tweedehands.
**Het recycleren van stoffen is enorm energie-intensief. Er gaat heel wat transport, een versnipperproces, weefprocedure en verfproces aan vooraf voordat gerecycleerde stoffen in een distributiestoom met bijhorende verpakkingen terecht komen. Overweeg dus om gaatjes te naaien of bepaalde stukken te retoucheren voordat je ze weggooit.
**Kijk eens naar upcycle projecten. Zo maakt Bobbi Ray prachtige jurkjes uit tafellakens van de kringloopwinkel of kinderbroekjes uit afgedragen jeans en gaat studio AMA aan de slag met restafval van de lokale textielindustrie. De productie van ledingstukken en accessoires gebeurt bij een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt. Het ontwerp zorgt voor een duurzaam gebruik.
**Bij Cosh.eco kan je heel wat eco fashion tips vinden en een lijst met (kinder)kledingwinkels die focussen op duurzaamheid.
Zelf heb ik een minimal wardrobe en koop ik bijna enkel tweedehands, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn kinderen. Mijn dochter wordt bijna vijf en heeft amper iets nieuws gedragen.