Vegan canneloni
Door de oneindige stroom van vegan foodfoto’s die ik dagelijks zie passeren op mijn instagramfeed begin ik soms te denken dat plantaardig eten al helemaal ingeburgerd is. (Dat komt natuurlijk doordat ik bijna uitsluitend vegan foodies volg.) Toch krijg ik nog heel vaak de vraag wat ik als vegan dan nog allemaal ‘mag’ eten. Van fruit, groenten, noten en peulvruchten weet iedereen wel dat het niets dierlijks bevat maar als ik dan vertel dat de meeste pasta’s, brood, couscous, pizzadeeg, kroketjes en frietjes ook plantaardig zijn, zijn er sommigen toch nog steeds verbaasd. Eigenlijk kan je heel veel klassieke gerechten gemakkelijk omvormen tot plantaardige toppers, zeker met het nog steeds groeiende aanbod aan plantaardige melk, kaas, yoghurt, vleesvervangers… Zo kan je boter en melk in een roux gemakkelijk vervangen door margarine en een suikervrije amandelmelk, kan je een bolognaise-saus maken met soya gehakt en kan je tofu gebruiken als vervanger van ricotta in een vegan cannelloni.
Deze ovenschotel bestaat uit pasta-rolletjes met een zachte vulling van spinazie, champignons en tofu met daarover een pittige tomatensaus. Je kan voorgevormde cannelloni-pasta kopen die je moet vullen, maar ik gebruik meestal lasagna-vellen die ik dan oprol. Ik kan enorm genieten van een zelfgemaakte cannelloni. Net omdat je er wat meer tijd en aandacht in moet steken, is de voldoening achteraf extra groot.
Wat heb je nodig?
tomatensaus:
- 4 bikken gepelde tomaten
- flinke eetlepel bruine suiker
- halve koffielepel zout
- van alles een flinke snuif: tijm, rozemarijn, basilicum, oregano
- één teen look
- chillivlokken
vulling:
- 500 gr spinazie (mag diepvries zijn)
- 300 gr champignons
- 300 gr tofu hoeveel te steviger hoeveel te beter)
- 50 gr cashewnoten
- 2 uien
- 2 tenen look
- twee eetlepels olijfolie
- citroensap (begin met halve citroen en voeg toe naar smaak)
- koffielepel zout (je mag ook half/half doen met bouillonpoeder)
- peper
- optioneel: twee eetlepels voedingsgist
pastabladen (zonder ei)
Hoe maak je het?
- Maak de tomatensaus door alle ingrediënten een kwartiertje samen te laten sudderen op een zacht vuurtje. (Plet of snij de gepelde tomaten fijn.)
- Stoof de spinazie 5 minuutjes in een pot tot hij helemaal geslonken is. Laat daarna uitlekken in een zeef
- Verhaksel de uitjes en de look of snij ze heel fijn en bak ze in olijfolie aan een zacht vuurtje tot ze glazig zijn
- Snij de champignons in fijne stukjes en bak tien minuutjes mee
- Blend ondertussen alle overige ingrediënten en doe deze bij de ui en champignons
- Laat nog vijf a tien minuutjes verder sudderen
- Voeg de uitgelekte spinazie toe
- Breng de vulling verder op smaak met peper, zout en citroensap
- Kook de lasagnavellen tot ze plooibaar en al dente zijn
- Leg een strook vulling op de pastabladen en rol op
- Leg de rolletjes zij aan zij in een ovenschaal
- Overgiet met de tomatensaus
- Bak 30 minuten aan 180°C
1 Comment
mmm ziet er heerlijk uit!!! Ik maakte het tot dusver enkel met ricotta klaar, maar met tofoe moet ik ook eens proberen!