Frisse salade met spruitjes

tumblr_mtsfitfwda1snauf4o1_1280

Salade met spruitjes

Mosterd en spruitjes: twee handen op één buik! Gooi daar nog wat rode bietjes, appel, hazelnoten en peterselie bij en je hebt een lekker frisse salade die met gemak de grijze winterse koude doet vergeten.

Oh, en zei ik al dat deze salade bovendien een heuse vitamine-boost is?

Volledig passend bij het seizoen krijgen spruitjes in deze salade de hoofdrol. Dus koop mooie frisgroene verse spruiten en verwerk ze zo snel mogelijk. Grote spruiten hebben iets meer een koolsmaak dan de kleinere. En ik weet niet of het waar is maar ik heb me laten vertellen dat spruiten iets zoeter smaken wanneer de vorst erover heen is gegaan. Hoera! Dan hebben we vanaf volgende week snoep-spruitjes! 🙂

vegan plant based winter salad brussel sprouts appel

Ik ben echt heel grote fan van bladpeterselie. In de gewone supermarkt vind je deze niet zo vaak maar in de Marokkaanse buurtwinkels of op de boerenmarkt zijn ze bijna altijd te verkrijgen. Ik maak er “pesto” mee, mix het door de soep, garneer er mijn geroosterde groentjes mee of gebruik een flinke bussel als basis voor een salade. Peterselie is rijk aan ijzer, calcium, mineralen en vitamines (A en C). Het kruid werkt bloedzuiverend en kan helpen bij krampen en nierproblemen. Daarnaast geeft kauwen op een peterselieblad een frisse adem en neutraliseert het zelfs knoflookgeur.

tumblr_mtsfitfwda1snauf4o3_1280

Ik at deze salade met een sneetje essenen-brood. Dit is een brood op basis van gekiemde granen waardoor het bijzonder voedzaam is. Na het kiemen bevatten de granen namelijk meer voedzame bestanddelen en zijn de complexe zetmelen in het graan omgevormd tot gemakkelijk opneembare natuurlijke suikers. Mijn favoriete essenenbrood is dat met wortel en rozijnen, maar die met amandelen zijn ook heel lekker! Verwacht je wel niet aan een luchtig, droog brood met een krokante korst. Deze kiembroodjes zijn eerder compact en kleverig en daardoor misschien even wennen in het begin, maar eens je de smaak te pakken hebt, wil je niets anders meer.

tumblr_mtsfitfwda1snauf4o2_1280

Hoe maak je deze salade?

voor twee personen:

 • busseltje platte peterselie
 • 300 gr spruitjes
 • 1 stengel selder
 • klein appeltje
 • 1 rode biet (ik gebruikte van die vacuüm verpakte voorgestoomde bietjes)
 • handvol geroosterde hazelnoten
 • handvol gedroogde cranberry’s
 • peper en zout
 • vinaigrette van 2el graanmosterd met 3el olijfolie, 1el agavesiroop en 1el appelazijn
 1. Stoom de spruitjes in tien a vijftien minuten beetgaar. Je kan ze zowel warm, lauw als koud bij de rest van de groentjes eten.
 2. Snij alles fijn en hussel door elkaar
 3. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en giet over de groentjes

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *