De week is nog maar net begonnen en je maakt in gedachten al plannen voor het komende weekend? Dit is mijn aanrader: een rustige zondagnamiddag, een huis dat lekker ruikt; een warme ovenschaal vol comfortfood; een grote, frisse, kleurrijke salade; een jazzplaatje op; een glas wijn en klein streepje herfstzon.
lasagna: 2 grote courgettes, 4 rode paprikas, 2 aubergines, 2 blikken gepelde tomaten, Provençaalse kruiden, chillivlokken of cayennepeper, zout, 2 el bruine suiker, 1 teentje look, 2 uien, 2 el kokosvet, 2 el bloem, 500ml ongezoete soyamelk, 1 blokje bouillon, 4 el voedingsgist, 10 vellen rijstpapier
- Was de groentjes
- Snij de courgettes en aubergines in schijven van een halve cm
- Halveer de paprika en verwijder de zaadjes
- bak de groentjes 15 a 20 min in een oven aan 180°C
- Maak ondertussen de tomaten saus door de fijngesneden uien en look aan te stoven in een beetje olijfolie, voeg dan de blikken tomaten, voldoende zout, bruine suiker, chillivlokken en kruiden toe en laat 20 minuutjes pruttelen op een middelhoog vuur
- Maak de witte saus door 2 el kokosvet aan te bakken met 2 el bloem, voeg de melk, het bouillonblokje, zout voedingsgist toe en roer met een garde tot er een dikke ‘kaas’saus ontstaat
- Haal de courgette en aubergine uit de oven en laat de paprika nog even onder de grill staan tot de schil donker (zwart) kleurt
- ontvel de paprika
- maak in een ovenschaal laagjes met de aubergine, courgette, paprika, tomatensaus en rijstvellen
- giet er helemaal op het einde een laag ‘kaas’saus over
- bak nog 30min in een oven aan 180°C
- Serveer met wat brood een een grote salade (ik gebruikte komkommer, courgette, rucola, allerlei kiemen, gojibessen, pompoenpitten, basamico-creme..)