GREENPAN & een pan vol groen met tempeh bacon

Greenpan & een pan vol groen met tempeh bacon

Ik kreeg mijn eerste GreenPan zo ongeveer tien jaar geleden als kerstcadeau van mijn voormalige schoonouders. Je kent het wel: je bent een jonge twintiger, woont net alleen en plots ben je gelukkiger met een goede wokpan dan met concerttickets voor je favoriete rockband. Ah volwassen worden, het is me wat. 🙂

Ondertussen is mijn liefde voor degelijk keukenmateriaal er alleen maar groter op geworden. En mijn collectie GreenPannen dus ook. Want hoe je het ook draait of keert: ik heb al een paar eco-pannen uitgetest maar die van GreenPan komen tot nu toe het beste uit mijn vergelijkende tests. En als er 1 ding is dat ik écht haat is een nieuwe pan kopen om ze na een paar keer te gebruiken naar de kringloopwinkel te willen brengen. Jep, heb ik echt al gehad met oa. een pan uit de Ikea, een andere pan die duurzaam probeerde te zijn maar waarvan ik de naam ben vergeten en -voordat dit té hard op een promo-praatje begint te lijken-  ik heb ooit ook al wel eens een slechte ervaring met GreenPan gehad, ik vermoed met een pan uit de goedkoopste lijn.

GreenPan was het allereerste merk dat pannen en potten met een gezonde keramische antikleeflaag op de markt bracht. De afgelopen jaren zijn ze deze antikleeflaag steeds verder blijven perfectioneren. En nu gebruik ik al een hele tijd de pannen uit de CRAFT collectie en ik ben mega enthousiast. Ik kan ze enkel aanraden: ze zijn super mooi, kunnen in de oven (zie deze aardbeiengalette en dit focacciabrood) én in de vaatwas en bakken als de beste. GreenPan gebruikt voor de productie van hun keramische antikleeflaag geen schadelijke chemische stoffen. Dat wil zeggen dat de antikleeflaag geen PFOA, PFAS, lood of cadmium bevat. Zo ben je zeker dat er tijdens het koken geen schadelijke dampen of hardnekkige vervuilers kunnen vrijkomen. Wist je dat een pan op bepaalde vuren al na drie minuten oververhit raakt? En dat veel traditionele antikleefpannen in dat geval giftige dampen vrijgeven? Dat is bij deze dus niet het geval, oef!

Naast mijn favoriete craft lijn hebben we ook kookpotten van de Mayflower collectie (met mooie houten stelen) en de essential grillpan (waar ik deze tempeh in bakte). En nadat ik hoorde van vrienden dat ze zo blij waren met de GreenPan messen heb ik sinds kort een vleesmes (ook prima om pompoen en wortels mee te snijden) en een basic klein mesje in huis gehaald en ook die voldoen aan al mijn wensen.

Het is écht niet mijn gewoonte om nieuwe producten aan te prijzen, want over het algemeen denk ik altijd: hoe minder je koopt, hoe beter.  Maar in de keuken wil ik dat alles doet wat het moet doen. Dus onder het motto: “buy less, choose well, make it last” kan ik deze pannen enkel aanraden.

Soit, genoeg over pannen en potten. Tijd om het te hebben over wat er in zit: massa’s groene groenten en gemarineerde tempeh.

Als het op tempeh aankomt heb je blijkbaar grote liefhebbers en haters. Hier thuis zijn we er verzot op. Ik denk zelfs dat het Nala’s favoriete eiwitbron is. In deze versie heb ik hem gemarineerd met gerookte shoyu (van Lima), sojasaus, paprikapoeder (vandaar de rode kleur) en een beetje agavesiroop en dan even gegrild in de pan.

De groentjes werden zachtjes gestoofd in wat kokosmelk en dan op smaak gebracht met koriander, limoen, rozijntjes, zonnebloempitjes en hennepzaad.Wij eten dit graag met wat rijst of quinoa. Maar het past volgens mij evengoed bij wat noodels of pasta.

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels smoked shoyu van lima of extra sojasaus met 6 druppels vloeibare rook
  • 1 el soyasaus
  • 1el sesamolie of arachide oli
  • 1el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • optioneel: 1el voedingsgist
  • 250gr tempeh

voor de groenten:

  • 1 ui (rode of witte)
  • 1 teentje look
  • 300gr broccoli roosjes
  • 1 kleine courgette
  • 150gr erwtjes
  • handje fijngesneden koriander
  • handvol rozijnen
  • 30gr zonnebloempitjes
  • 1 el hennepzaad of sesamzaadjes
  • 2el citroensap plus extra partje voor achteraf
  • peper & zout
  • 1/2e blik kokosmelk (ik gebruikte het waterachtige gedeelte dat er overblijft nadat je de room er hebt afgeschept voor kokosslagroom)

Hoe maak je het?

  1. Meng alle ingredienten voor de marinade, snij de tempeh in stukjes en zorg dat elk stukje tempeh goed wordt overgoten met het mengsel. Laat minstens een half uurtje marineren
  2. Bak ondertussen de fijngesneden ui in wat olie op een laag vuurtje, en doe er na 5minuten de fijngeperste look bij en laat nog even verder bakken
  3. Snij de broccoli in kleine roosjes en bak deze een vijftal minuutjes mee
  4. Voeg de kokosmelk, flink wat zout en de erwtjes toe en breng samen aan de kook
  5. snij ondertussen met een dunschiller de courgette in sliertjes en roer deze onder de andere groentjes, ik vind het lekker als de courgette nog wat knapperig blijft dus haal ik de pan daarna meestal redelijk snel van het vuur.
  6. Bak de tempeh in een grillpan
  7. Besprenkel de groenten ondertussen met citroensap, rozijnen, pitjes en zaden. Kruid bij met zout en peper.
  8. Serveer de groenten met de tempeh en rijst, quinoa, gierst, of noodels

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *