Groenten en fruit: winter editie!
Nieuw seizoen, nieuw lekkers op ons bord. Alhoewel, een heel aantal fruit en groeten zoals de appel, peer, pompoen, wortel, pastinaak.. zagen we deze herfst ook al.
De voordelen van seizoensgebonden te eten zijn niet op één hand te tellen. Of toch? Ik doe een poging:
- Het is ecologischer: minder nood aan serre’s en verwarming, minder hydrocultuur.
- Het is lekkerder: het zomerfruit is duizend keer lekkerder als het zongerijpt is!
- Het is goedkoper: door seizoensgebonden te eten kan je flink wat uitsparen.
- Het is minder eentonig: ik kan echt uitkijken naar het pompoen-seizoen en daarna weer naar dat van de kersen..
Oei, dat tellen op 1 hand ging eigenlijk vlotter dan ik dacht! 😉
Dan maar snel over naar de lijstjes!
Kwa fruit is het eigenlijk héél simpel. Vooral appel en peer. Aan te vullen met ingelegd fruit of fruit uit de diepvries (bijvoorbeeld rode vruchten). Vruchten die in zuidelijke landen worden geteeld kun je ter afwisseling eten, bij voorkeur in deze wintermaanden. Denk dan aan banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel.
In de groentenafdeling is er gelukkig nog iets meer keuze: aardappel, aardpeer, knolselder en groene selder, alle soorten kolen, schorseneer, paddenstoelen, pompoen, verschillende knolgroenten zoals pastinaak, wortel, bieten en rapen, maar ook spruitjes, witlof, prei, ui, en veldsla. Hieronder zie je een hele lijst per maand.
Probeer de voedselkilometers zo veel mogelijk te beperken. Kies voor de groenten en fruit die het dichtst bij huis zijn gekweekt en lees het etiket. Soms zie ik in de bio-winkel peren liggen uit Peru en appels uit Nieuw-Zeeland. Dat vind ik heel gek. Zeker als je weet dat de boeren hier met appel en peren overschotten zitten en bijgevolg duizenden kilo’s fruit moeten vernietigen. Met andere woorden: probeer waar het kan zo veel mogelijk lokaal te kopen.