Hasselback aardappelen met grove pesto
Deze aardappeltjes houden het midden tussen ovengebakken patatjes en chips maar dan fancy. Het insnijden vraagt wel een paar minuten extra werk maar het resultaat is het dan ook wel waard. Ideaal als side dish voor een etentje met vrienden of als vervanger voor de traditionele kerstkroketten. Deze hassleback aardappelen zijn ook lekker op zich maar de pesto erbij geeft natuurlijk een extra smaakboost. De hoeveelheden pesto zijn ruim genoeg waardoor je normaal gezien nog genoeg over houdt om de dag nadien bij je pasta, broodje of pizza te eten.
Wat heb je nodig voor deze vegan hasselback aardappeltjes?
- 400gr aardappelen
- 100gr basilicum
- 50gr cashews en 50gr zonnebloempitten
- 70ml olijfolie
- halve kl zout (of meer naar smaak)
- optioneel: 2 el voedingsgist
Hoe maak je deze hasselback aardappeltjes met vegan pesto?
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Week de cashews en zonnebloempitten een halfuurtje (of een nacht mag ook) in wat water
- Leg de aardappeltjes één voor één tussen twee houten lepels (hierdoor kan je de bodem niet helemaal doorsnijden) en snij ze in dunne schijfjes.
- Doe de aardappeltjes op een bakplaat en giet er twee eetlepels olijfolie over en bak 20 minuten
- Giet ondertussen de cashews en pitten af en doe ze samen met de basilicum, zout, en olie in een foodprocessor en mix totdat het helemaal fijn is.
- Doe een paar eetlepels pesto over (en tussen) de aardappeltjes en bak nog een tiental minuten verder totdat ze goedbruin en helemaal gaar zijn.
- Lekker als side-dish met extra pesto en verse basilicum