Homemade ketchup

Homemade ketchup

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar wat ben ik de laatste tijd dankbaar voor ketchup. Het blijkt al te vaak zo wat de enige manier waarop we onze dochter kunnen aansporen om haar bordje helemaal leeg te eten. Meestal in de combinatie met vegan mayo in de vorm van een vreselijke roze saus.

Maar aangezien de meeste ketchup héél veel suiker bevat, maak ik de laatste tijd een homemade versie met agave of kokosbloesemsuiker. Je kan het recept gemakkelijk aanpassen naar eigen smaak door minder azijn, zout of suiker te gebruiken maar vergeet niet dat suiker en azijn in dit geval als bewaarmiddelen dienen dus als je er minder van gebruikt, is de ketchup ook minder lang houdbaar.

 

Wat heb je nodig voor deze ketchup?

  • 140gr tomaten concentraat
  • 1 blik tomatenstukjes (wil je de ketchup nog zoeter dan kan je kerstomaten gebruiken bv van Elvea)
  • 60ml sherryazijn of appelazijn
  • 75 gr agave of kokosbloesemsuiker (ik gebruikte die van Candico)
  • 1 teentje look
  • 1 rode ui
  • 1el olijfolie
  • 1/3e kl zout

Hoe maak je deze homemade ketchup?

  1. Pel je ui en de look, snijdt deze grof en stoof ze aan in wat olijfolie
  2. Voeg de tomatenstukjes en tomatenconcentraat, zout, suiker en azijn toe en breng zachtjes aan de kook
  3. Laat 15 a 20 minuten inkoken
  4. Proef en kruid indien nodig bij naar smaak (meer azijn, suiker of zout)
  5. Mix alles fijn in een blender en haal indien gewenst door een zeef.
  6. Bewaar in de koelkast in een een steriele fles of bokaal

1 Comment

  • Karen says:

    Leuk om dit receptje hier te vinden, bedankt om het te delen! Wij staan hier ook heel weigerachtig t.o.v. ketchup door het hoge suikergehalte, dus ik ga het zeker eens proberen. Heb je een idee wat de houdbaarheid ongeveer is?
    Alvast bedankt!
    Karen

Leave a Reply to Karen Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *