Maaltijdsoep

Maaltijdsoep

Ik weet niet wat het is maar op een bepaalde manier vind ik een grote pot soep op het vuur zelfs gezelliger dan een cake in de oven. Ideaal is natuurlijk de combinatie: nadat je je handen hebt kunnen warmen aan een kom boordevol groenten -waardoor je je portie vitaminen al binnen hebt- gewoon lekker smullen van een nagerecht. 🙂 (Elk excuus om te snoepen is goed, toch?) Soep is super makkelijk om te maken, het is snel klaar, en als je ineens genoeg maakt heb je de dag erna ook nog een lunch klaar staan, het is zo’n makkelijke manier om wat extra groenten te eten en daarbij komt; ideaal om restjes in te verwerken!

Iedere woensdag deelt Dagen zonder vlees een tip om minder voedsel te verspillen. De tip van deze week: Van heel wat groenten worden bladeren, stronken, stelen en schillen vaak weggegooid. Dit is onterecht, want dikwijls zitten hierin de meeste waardevolle voedingsstoffen. Gooi je broccolistronk dus niet weg, want deze is perfect eetbaar! Snijd en kook de steel lekker mee of gebruik hem later in een soep. Bij deze zette ik deze tip meteen om in de praktijk: ik gebruikte broccoli-stronkjes, nog een stuk overgebleven witte kool, enkele rondslingerende wortels, een halve knolselder die ik anders toch niet in één keer had opgekregen.. Door nog wat kikkererwten en linzen toe te voegen krijg je meteen ook al een portie proteïnen binnen. Heb je nog een restje quinoa, (letter)pasta of boekweit in de koelkast staan dan kan je die er natuurlijk ook bijdoen, zo maak je er een echte maaltijdsoep van.

Hoe maak je deze soep?

Eigenlijk maak ik deze soep altijd wat anders, afhankelijk van het seizoen en van wat ik nog allemaal in huis heb. Ajuin, wortel, prei, selder, savooikool, witte kool, courgette, broccoli, knolselder, erwtjes, (een blik) tomaten, blik linzen, kikkererwten, stukjes gerookte tofu, quinoa, parelcouscous, boekweit, spagettisliertjes, .. Alles kan! Aangezien ik geen bouillonblokjes gebruik, breng ik mijn soep meestal op smaak met fink veel zout (vaak ook gerookt zout), verse zwarte peper, laurier blaadjes, look, beetje currypoeder, verse peterselie.. Hieronder staat wat ik deze keer gebruikte maar experimenteer er vooral zelf op los!

 • 1 grote ui
 • 3 wortels
 • stam van 2 broccolis
 • 1/8e witte kool
 • 1/3e knolselder
 • 1 klein blikje linzen
 • 1 blik kikkererwten
 • flink veel zout
 • beetje gerookt zout
 • twee blaadjes laurier
 • flink veel verse zwarte peper
 • twee teentjes look
 • snuif currypoeder
 • beetje olijfolie
 1. Stoof de grof gesneden ajuin 5 minuten met wat olijfolie
 2. Was en snij ondertussen alle groenten in stukjes
 3. Voeg de look en de wortels toe en laat nog een 5 minuten meestoven
 4. Doe er de rest van de groenten, laurier en kruiden bij en zet alles ruim onder water
 5. Breng aan de kook tot alles beetgaar is
 6.  Voeg de blikken linzen en kikkererwten toe
 7. Proef en voeg indien nodig meer zout & peper toe

Smakelijk!

Twee dagen geleden postte ik nog deze foto van mijn bureau met het goede voornemen om tijdens de dagen zonder vlees elke dag iets te bloggen. Maar tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren in de weg waardoor het me vanaf de tweede dag al niet is gelukt om iets online te krijgen. Niet omdat mijn motivatie niet groot genoeg is of omdat ik geen inspiratie had of al lang ben uitgepraat over groenten, fruit en eco-dingetjes…  Integendeel! Maar als je uitzoomt op de foto van mijn bureau dan komt er plots een hele lieve, gekke baby in beeld 🙂 Eentje die vooral heel veel aandacht en geknuffel vraagt (wat ik volledig snap want de appel valt daar niet ver van de boom) en eentje die verdacht weinig slaapt (oké, dat hadden we wel kunnen verwachten met twee nachtraven als ouders). Nu dat Tijs op tour is in Brazilië en Argentinië sta ik er even alleen voor waardoor heel veel andere dingen even moeten wijken. Ik moet toegeven: deze soep is in zo’n situaties dan wel echt ideaal! 😉 Maar zoals DZV zelf zegt: “Elke dag telt”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *