Minestronesoep

 

Iedereen heeft wel zo een paar receptjes in z’n hoofd zitten die ze keer op keer opnieuw maken. Deze minestronesoep is mijn go-to gerechtje voor als ik snel-snel iets gemakkelijk maar toch gezond op tafel wil zetten. Deze vullende maaltijdsoep staat binnen de dertig minuten op tafel, bevat veel groenten, kan gemakkelijk worden aangepast aan wat er in huis is, en smaakt de dag nadien dubbel zo goed dus één keer koken = twee dagen plezier. De pasta en bonen zorgen voor een portie koolhydraten en eiwitten waardoor je niet meteen terug honger hebt, zeker als je er een dikke snee (zuurdesem) brood of (zoals op de foto) een vegan worstenbroodje bij eet kan deze soep perfect dienst doen als volwaardige hoofdmaaltijd.

Minestra is Italiaans voor soep, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt ook wel eens “de grote soep” genoemd door de vele ingrediënten die het kan bevatten. Er bestaat geen echt recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met de verse groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Veelzijdig en seizoensgebonden: geen wonder dat deze soep tot mijn favorieten behoord!

Hoewel een echte Italiaanse mama het waarschijnlijk gewoon bij groenten houdt, staat deze soep bij ons bekend als eentje met pasta. Ik gebruikte in dit geval schelpjes maar je kan natuurlijk ook macaroni’s, sliertjes of letters gebruiken. Hou je het liever glutenvrij? Voeg dan wat gierst, quinoa of boekweit toe.

Ook met de bonen kan je eindeloos variëren. Ik gebruikte in dit geval een blik kapucijners die ik vond in het Turkse buurtwinkeltje bij ons om de hoek. Maar ook met linzen, witte bonen, kikkererwten of  kidneybonen is deze soep even lekker.

Wat heb je nodig voor deze minestrone soep?

  • 1 ui
  • scheutje olijfolie
  • 2 teentjes look
  • 3 wortels
  • 1  zoete aardappel
  • 200 gr knolselder
  • 1 selderstengel
  • 1 stam van een broccoli (hetgeen je anders meestal weggooit) + enkele roosjes
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 200 gr erwten uit diepvries
  • 100 gr pasta
  • 1 blik kapucijnerbonen
  • flink veel zout & peper
  • (verse) rozemarijn en tijm (+ salie, oregano, basilicum naar smaak)
  • optioneel afhankelijk van seizoen: aardappel, boerenkool, courgette, verse tomaten, paprika, prinsessenboontjes..

Hoe maak je deze minestronesoep?

  1. Fruit de ui in een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten de fijn gesneden look toe
  2. Schil en snij ondertussen de wortels, zoete aardappel en selder in blokjes en laat ze daarna een vijftal minuten mee stoven met de ui & look
  3. Snij de knolselder in blokjes en doe deze samen met 1,5 liter warm (kokend) water, de kruiden en het blik tomaten bij de rest
  4. Laat 7tal minuten koken en voeg dan de pasta en de stukjes brocoli toe
  5. Als de soep bijna klaar is roer je er het blik bonen en de erwten onder
  6. Voeg extra water toe indien nodig en breng op smaak met flink veel zout en peper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *