Miso-glazed aubergines

 

Miso-glazed aubergines

Ik ben al langer fan van miso maar sinds ik dit receptje ken, is mijn miso-liefde enkel nog maar gegroeid. Gefermenteerde sojabonenpasta klinkt misschien op het eerste zicht niet echt heel toegankelijk maar eens je weet waarvoor je deze zoute pasta allemaal kan gebruiken ben ik er zeker van dat je hem niet meer uit je keuken kan wegdenken. Zo doet meso niet alleen dienst als bouillon in een japanse miso-soep, het kan ook dienen als smaakmaker in een oervlaamse puree of zelfs om een zoute toets aan een karamelsaus te geven. Er zijn verschillende kleuren miso, van licht tot donker, afhankelijk van hoe lang de miso heeft gerijpt. De blonde (shiro) variant is de mildste qua smaak en persoonlijk ook mijn favoriete.

Deze aubergines zijn een prima bijgerecht. Serveer ze bij een portie (sushi) rijst met ingelegde zure komkommer, als zoute smaakmaker tussen een broodje of  zoals hier als deel van een lunch naast wat soep, linzen en een stuk brood.

Wat heb je nodig voor deze miso-aubergines?

 • 2 aubergines
 • 4el (shiro)miso
 • 3el olijfolie
 • handvol verse koriander
 • optioneel: 2el ahornsiroop

Hoe maak je deze miso aubergines?

 1. Snij de aubergines in dikke plakken, je kan ze ook halveren maar dan moeten ze iets langer garen
 2. Maak met een mes enkele zijdelingse inkepingen in de aubergines (ik vind ruitvormig het mooist)
 3. Meng de miso en de olijfolie (en ahorn) tot een dikke pasta
 4. Besmeer de aubergines langs 1 kant met een dun laagje miso pasta en leg ze naast elkaar in een ovenschaal (of op bakpapier op een rooster)
 5. Bak 20tal minuten in een oven aan 180°C (afhankelijk van hoe dik je snedes zijn) De aubergine moet zacht en gaar zijn en de miso gekarameliseerd
 6. Bestrooi met verse koriander

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *