No tuna spread

Er zijn van die dingen die je liever niet aan je kinderen vertelt, bij ons is dat het feit dat we vroeger dieren aten. Nala kijkt me altijd vol afschuw aan als ik zeg dat ik ooit nog vis heb gegeten. En ze heeft daarin eigenlijk wel gelijk. Toen ik in het begin vegetariër werd, maakte ik nog uitzonderingen voor vis. Mijn idool Kurt Cobain zong namelijk: ‘It’s okay to eat fish, because they don’t have any feelings.’ Los van het feit of vissen échte emoties hebben, voelen ze natuurlijk wel pijn als ze gevangen worden, zeker omdat hun doodsstrijd vaak 4 uur duurt. Daarnaast is visvangst enorm schadelijk voor de biodiversiteit en het milieu. De oceanen worden al jaren overbevist, ondertussen is zeventig procent van alle soorten wereldwijd volledig verdwenen of sterk uitgeput, en ook de bijvangst is enorm. Bijna veertig procent van alle vis die gevangen wordt, is bijvangst en wordt (bijna) dood of zwaargewond terug in zee geworpen. Bij sommige soorten vis (zoals garnalen) staat een kilo vangst gelijk aan vijf tot twintig kilo ongewenste bijvangst. Daarnaast is ongeveer de helft van alle plastic in de zeeën afkomstig van de visindustrie. Reden te meer om te kijken naar alternatieven, zoals deze no tuna spread.

De bagels die je op deze foto’s ziet zijn zelfgemaakt. Er kruipt best wel wat werk in het maken van bagels: eerst maak je het deeg, daarna verdeel je het in verschillende balletjes die dan even moeten rusten, daarna maak je met een stuk gaatjes in de balletjes en zwier je ze tot cirkels, die mogen dan weer even rusten voordat ze een kookbadje krijgen en tenslotte mogen ze nog even de oven in. Maar met kleine kindjes is het eigenlijk wel fijn dat alles zo lang duurt: meteen een perfecte woensdagnamiddag activiteit. En het resultaat is zo schattig en lekker. Wij gebruikten de bagel mix van Niamh waarbij je enkel water moet toevoegen, zo waren we zeker dat onze bakuurtjes een lekker resultaat zouden opleveren.

No tuna spread.

1 blik kikkererwten, afgespoeld

2 el vegan mayo, (wij vinden die van Hellmans lekker)

sap en zeste van 1/2 citroen

1/2 kleine rode ui, gesnipperd

1 norivel, in fijne stukjes

flinke snuif zout en peper

Handvol fijn gesneden dille

optioneel: 1 el kappertjes

  1. Meng de rode ui met het citroensap en laat even aan de kant staan.
  2. Plet de kikkererwten met een vork of doe alle ingrediënten in een foodprocessor en hak even door elkaar, maar let er wel op dat er genoeg structuur blijft, je wilt geen gladde saus.
  3. Meng tenslotte de ui en dille onder de spread. Heerlijk op een versgebakken bagel. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *