Pompoen-curry met kokosrijst
Pompoen is de enige reden waarom ik soms kan uitkijken naar de herfst. Ik zou wel 200 keer per jaar pompoen kunnen eten, denk ik. Deze pompoencurry is de ideale manier om de grijze dagen te vergeten. Het pompoenseizoen loopt bijna ten einde dus maak hem nu nog snel met pompoen voordat die niet meer in het seizoen is. Daarna kan je hem gemakkelijk met bloemkool maken. Pas dan wel de gaartijd aan! De kokosrijst is echt één van mijn favorieten. Door de kokos en de zoetige erwtjes doet het zelfs bijna aan rijstepap denken.
Beetje spicy, lekker warm en vullend: ideale comfort food dus!
Hoe maak je de pompoencurry?
- Pompoen (1kg),
- 1 grote uien
- handvol sperzieboontjes (ik gebruikte uit de diepvries)
- blik kokosmelk
- gele currypasta (kijk altijd na of er geen garnalenpasta in zit)
- scheutje kokosolie
- 3 stokjes citroengras
- eetlepel mosterdzaad
- zout
- limoensap
- verse koriander
- kokoschips als garnering
- optioneel: een blik kikkererwten
- Bak de mosterdzaadjes in de olie, voeg er na 2 minuten de fijngesneden ui, limoengras en currypasta aan toe
- laat 5 minuutjes bakken en voeg dan de boontjes, pompoen, kokosmelk, water en zout toe (of bouillonblokje)
- (laat 20 minuutjes sudderen en voeg dan de kikkererwten toe)
- Al roerend laten sudderen tot de pompoen en boontjes gaar zijn
- Serveer met verse koriander, kokoschips, en limoen
Hoe maak je de kokosrijst?
- 1 kop rijst (ik gebruikte sushi rijst omdat die lekker kleverig is. Maar ook super lekker met jasmijn of basmati rijst)
- 2 koppen water (je kan half water/half kokosmelk gebruiken maar dan wordt het veel zwaarder en voller)
- teentje look
- halve koffielepel zout
- 100gr diepvries erwten
- halve kop kokosschaafsel
- (kardemom)
- eetlepel kokosolie
- laat het kokosschaafsel op middelhoog vuur even bakken tot het begint te kleuren
- voeg na 2 minuutjes de kokosolie en fijngesneden look (en kardemom) toe
- Voeg een minuutjes later de rijst erbij en laat alles nog 3 minuutjes sauteren
- Voeg water en zout toe en laat alles een 20tal minuten sudderen tot de rijst gaar is en het water is geabsorbeerd (voeg indien nodig extra water toe)
- Als de rijst bijna gaar is voeg je de erwtjes toe
- lekker met een snuif kaneel/ limoen/ koriander