Vegan burgers en BBQ sauce
Toen ik 15 was, had ik een straight edge lief dat niet meer met mij wilde kussen nadat ik een hamburger had gegeten. Dus werd ik vegetariër. Ik kan je vertellen dat veggie toen nog lang niet zo ingeburgerd (pun intended) was als nu. In de plaatselijke supermarkt (ik ben opgegroeid in Herenthout, een dorp in de kempen) moest ik het dan ook vaak stellen met een basic blok tofu of een pak ongekruide seitan. Gelukkig is er de voorbije 16 jaar veel veranderd. Elke winkel heeft een mooi aanbod aan vegetarische producten, van schnitzels tot balletjes, en ook met vegan wordt steeds meer rekening gehouden.
Er wordt duidelijk flink geïnvesteerd in meer plantaardige producten en dan merk je ook aan de smaak en textuur: geen groenteburgers die meer weghebben van een schijf groentenpuree dan wat anders, maar steeds meer smakelijke alternatieven.
Zo hebben wij de voorbije weken een aantal keer de Beyond burger en de Greenway burger getest en zijn enorm enthousiast.
Een hamburger die smaakt en ruikt naar rundvlees en even sappig is als een rundsburger, maar waar geen slachthuis aan te pas komt. Zo wordt de Beyond Burger omschreven. De burger bloedt zelfs, maar is gemaakt met enkel verse, plantaardige ingrediënten. Erwten-proteïnen zorgen voor de eiwitten in de burger, biet voor de vleesrode kleur. De burger bevat zo’n 20 gram aan proteïnen en is soja-, gluten- én cholesterolvrij. Onder andere Bill Gates en Leonardo DiCaprio schaarden zich mee achter deze vleesvervanger. De eerste keer dat Tijs en ik de Beyond Burger proefden, waren we in Amsterdam gaan eten in de Vegan Junk Food bar. En wat waren we blij dat er in grote letters Vegan op de menu en de plakkaat boven onze hoofden stond want anders hadden we hem waarschijnlijk niet eens verder op gegeten, zo écht smaakte de burger. De beyond burger is sappig, hartig en vlezig. Wij zijn fan.
Greenway maakt de beyond burger nog net wat lokaler (en daardoor ecologischer) door een burgeralternatief te produceren in België, een primeur voor Europa. De Greenway Burger – die trouwens ook sojavrij is – wordt gemaakt van simpele, plantaardige en grotendeels lokale ingrediënten zoals erwten, rode biet, ui, koolzaad en zonnebloemolie. Je vindt de Greenway Burger binnenkort niet enkel op de menukaart in de vier Greenway restaurants, maar óók in de koeltoog bij Delhaize – tussen de verse vleesbereidingen. De greenway burger moet, wat mij betreft, niet onder doen kwa smaak voor de beyond burger en is net iets goedkoper.
Nala komt bijna altijd kijken als ik foto’s trek. Zó schattig als ze een handje wil toesteken of stiekem al wil proeven van wat ik gemaakt heb. Maar deze keer liep het jammer genoeg een tikje mis toen ze plots haar volle gewicht op mijn plank plaatste en alles op de grond dreigde te vallen. Het voordeel hiervan? De burger zag er plots iets minder fotogeniek uit, waardoor ik mijn camera kon wegleggen en al beginnen te smullen toen de frietjes nog warm waren ipv te blijven schikken en klikken.
Wat heb je nodig voor BBQ sauce?
- 140gr tomaten concentraat
- 1 blik tomatenstukjes
- 70ml sherryazijn of appelazijn
- 85 gr bruine suiker of kokosbloesemsuiker (ik gebruikte die van Candico)
- 2a3 teentjes look
- 1 rode ui
- 1el olijfolie
- 2el smoked shoyu van Lima
- 1/4e kl zout
- optioneel: zwarte peper of
- optioneel: halve kl gerookt paprika poeder
Hoe maak je BBQ sauce?
- Pel je ui en de look, snijdt deze grof en stoof ze aan in olijfolie
- Voeg de tomatenstukjes en tomatenconcentraat, zout, suiker en azijn, smoked soyu toe en breng zachtjes aan de kook
- Laat 15 a 20 minuten inkoken
- Proef en kruid indien nodig bij naar smaak (meer azijn, suiker of zout)
- Mix alles fijn in een blender en haal indien gewenst door een zeef.
- Bewaar in de koelkast in een een steriele fles of bokaal
Wat ziet er tussen deze burgers?
- Tijgerbroodje
- gegrilde aubergine, gegrilde paprika
- gebakken greenway burger
- violife vegan kaas
- tomaten
- schijfjes augurgen
- vegan mayo (van Hellemans)
- BBQ sauce