Vegan foodplatter met 4 soorten hummus

Vegan feestmaal met 4 soorten hummus

Ik hou ervan om veel mensen over de vloer te hebben. Ik hou er ook van om uitvoerig te koken en uren in de keuken te staan. Maar soms, zéker als het mooi weer is, wil ik vooral bij mijn gasten kunnen zijn in plaats van binnen achter de kookpotten te staan.

Daarnaast vind ik het ook mega leuk om samen te kunnen delen. Deze foodplatter leent zich daar perfect toe want er is voor ieders wat wil. Je kan proeven, mixen, matchen en kiezen wat je zélf lekker vind terwijl je toch met z’n allen het zelfde aan het eten bent.

Dit soort plateau’s vol lekkers doen het in een kleinere hoeveelheid prima als aperitief, maar deden in dit geval dienst als hoofdmaaltijd (na veel taart en chocolade). De focus lag op veel (dip)groenten: kerstomaten, stukjes wortel, komkommer, radijzen, sla, geroosterde zoete aardappel, gedroogde tomaten, olijven,.. Ik voorzag wat crackers, zoute stokjes, krokant gebakken fillodeeg, gekookte rijst, twee soorten veggieballetjes, vegan mayo, kikkererwten, en vier soorten hummus..

Natuurlijk kan je dit soort schotels met gemak aanpassen naargelang van wat je nog in huis hebt of van wat je zelf lekker vind. Dan denk ik aan verschillende soorten brood, tapenades, geroosterde groenten, gebakken patatjes uit de oven, falafel… De variaties zijn eindeloos.

Wat heb je nodig voor de  basic Hummus?

  • 1 blik kikkererwten
  • 3 el olijfolie
  • 3el tahin
  • 1/2 el komijn (of meer naar smaak)
  • 1 teentje look
  • 1/4 sap van een citroen (of meer naar smaak)
  • snuif zout

Hoe maak je deze basic hummus?

  1. Giet het blik kikkererwten een beetje af maar hou toch nog genoeg van het vocht bij, dit helpt om de hummus smooth te maken
  2. Blend alle ingredienten en breng verder op smaak met zout of citroensap

Hoe maak je de curry hummus?

Voeg aan het basis recept 2 koffielepels currypoeder toe(en een handvol rozijnen en/of een handvol koriander) en blend nogmaals tot een homogene houmous.

Hoe maak je de zongedroogde tomaten houmous?

Voeg aan het basis recept 1 el tomatenpuree, 5 gedroogde tomaten en 2 el olie waarin de tomaten zijn opgelegd toe. Ik vind dit ook lekker met een scheutje pikante sriracha saus. Blend alles tot een homogene massa.

Hoe maak je de rode bieten humous?

Voeg aan het basisrecept 1 afgekoelde geroosterde of gekookte rode biet toe en blend alles tot een smeuïge dipsaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *