vegan Hamburgers

Vroeger dacht ik altijd dat het veel te veel werk was om zelf burgertjes te maken, maar dat was onterecht. Het valt best mee qua werk en het is zo gezellig om samen te doen met de kinderen. Bovendien is het een goede manier om restjes te verwerken. Ik maak deze burgertjes vaak met een overschot rijst van de dag ervoor, maar je kunt ook quinoa of couscous gebruiken. Het recept hieronder is een goede basis om van te vertrekken maar experimenteer er gerust op los.

  • 250 g gekookte rijst
  • 250 g gekookte bruine linzen (1 blik)
  • 150 g voorgekookte rode biet
  • 1 grote el tahin
  • 1 ui 
  • 1 teen look
  • 1 el graanmosterd
  • tijm 
  • zwarte peper 
  • flink veel zout 
  • broodkruim of haver
  • 100 g walnoten 
  • Doe de rijst, linzen, rode biet, tahin, ui, look, mosterd, tijm, peper en zout in een foodprocessor en meng tot een ruw geheel (er mogen best hier en daar nog hele stukjes rijst of linzen te zien zijn, maar het meeste moet wel gemalen zijn).
  • Voeg broodkruim toe tot het geheel stevig en droog genoeg is om er burgers van te vormen.
  • Rol balletjes van het deeg en duw deze plat tot burgers.
    (Leg tussen de burgers een stukje bakpapier als je ze wilt stapelen.)
  • Bak de burgers 15 à 20 minuten in de oven op 180°C.
  • Door de burgers eerst even te bakken in de oven worden ze steviger waardoor je ze achteraf gemakkelijker kunt bakken in de pan of BBQ. Maar je kunt ze ook rechtstreeks uit de oven tussen een broodje stoppen.
  • In de koelkast blijven ze een viertal dagen goed en in de diepvries kun je ze enkele weken bewaren. Ik maak er meestal ineens genoeg zodat ik altijd een voorraadje in huis heb.

TIP: Ik vind deze burgertjes extra lekker met wat gerookt zout of liquid smoke. Hierdoor krijgen ze een barbecuesmaakje. 

Tegenwoordig vind je gemakkelijk vegan burgerbroodjes in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken met het recept van de vegan sandwiches uit mijn boek Planteneters. Gebruik dan maar 1 eetlepel suiker, maak bolletjes van het deeg (in plaats van langwerpige sandwiches) en strooi vlak voor het bakken wat sesamzaadjes over de broodjes. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *