Vegan tacco met crunchy bloemkool, spicy kidneybonen en een avocado koriander saus

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Plantbased taco feest

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik vergeet ben op pick&mix maaltijden. Een beetje van dit, een stukje van dat en elke hap een ander smaakbommetje. Een buffetbordje, een pita met 5 soorten sausjes of deze taco’s: laat maar komen!

Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen een tortilla en een taco? De tortilla is de basis, het pannenkoek achtig flapje, waar de vulling in, op, of tussen gaat. Een authentieke Mexicaanse taco is een klein, zacht, dun, versgebakken maisplatbroodje met topping, waarin verschillende smaken worden gecombineerd – kruidig vlees, frisse sla, stevige bonen en romige kaas bijvoorbeeld – tot een smakelijk geheel. Het is het ultieme Mexicaanse streetfood.

Hieronder geef ik alvast 4 receptjes waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Maar laat vooral zelf je creativiteit los, alles kan en mag in een taco.

Ik gebruikte voor mijn vulling voornamelijk Oxfam producten (olijfolie, zout, peper,passata, kidneybonen, lookpasta, quinoa worldmix, sojasaus..) Zo werden deze taco’s niet alleen heerlijk, maar ook extra eerlijk.

 

Spicy kidney bonen

Wat heb je nodig voor deze spicy kidney bonen?

  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel oxfam lookpasta
  • 1/2 koffielepel komijn
  • 1/2 koffielepel gerookte paprika
  • 1/2 koffielepel  zout
  • 2 eetlepels chipotles saus
  • 150 passata
  • 2 blikjes kidneybonen

Hoe maak je deze spicy kidneybonen?

  1. Stoof de fijngesnipperde ui een 5a7 minuutjes in de olijfolie op een zacht vuurtje.
  2. Voeg de knoflookpasta toe stoof twee minuutjes verder
  3. Voeg de andere ingrediënten toe en laat een 10 tal minuten pruttelen.
  4. Plet de bonen met een houten lepel of vork
  5. Kruid indien nodig bij naar smaak

Quinoa taco gehakt

Wat heb je nodig voor deze quinoa-rijst-linzen taco vulling?

  • 2 el olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 150gr OXFAM worldmix quinoa, rijst en linzen
  • 1 koffielepel oregano
  • 1/2 koffielepel kurkuma poeder
  • 2 eetlepels  soyasaus
  • Flinke snuif oxfam kruidenzout
  • Flinke snuif  peper
  • 2 eetlepels verse koriander

Hoe maak je deze vegan taco vulling?

  1. Stoof de ui een 5 tal minuten in de olijfolie
  2. Voeg de knoflookpasta toe en stoof twee minuutjes verder
  3. Voeg de worldmix toe samen met de oregano, sojasaus, kurkuma en zout en overgiet met water
  4. Kook 10 minuten tot de rijst en quinoa gaar zijn en het vocht is verdampt
  5. Kruid af met peper en verse koriander

Geroosterde bloemkool bites

Wat heb je nodig voor deze geroosterde bloemkool bites?

  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
  • 4 eetlepels  olijfolie
  • 3 eetlepels bloem (rijst, tarwe of tapioca)
  • 1/2 koffielepel peper
  • Flinke snuif chilipoeder (of naar smaak)
  • 2 eetlepels voedingsgist
  • 2 eetlepels oxfam kokosbloesemsuiker
  • 1 koffielepel oxfam knoflookpasta
  • 1 koffielepel zout
  • 1,5 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel uienpoeder
  • 1/2 koffielepel gerookte paprika poeder

Hoe maak je deze vegan bloemkool bites?

  1. Meng de bloem, peper, chili, voedingsgist, zout, komijn, uienpoeder, kokosbloesemsuiker, gerookte paprika door elkaar in een grote kom
  2. Voeg er de bloemkoolroosjes aan toen en schep door elkaar
  3. Meng in een klein kommetje de knoflookpasta met de olijfolie
  4. Giet de knoflook olie over de bloemkoolroosjes
  5. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat en rooster 35 minuten aan 180°C, schep tussendoor eens om.

 

Koriander-avocado saus

Wat heb je nodig voor deze vegan romige avocado-koriander dressing?

  • 75gr OXFAM cashewnoten natuur (minstens twee uur geweekt in water)
  • Halve avocado
  • handvol verse koriander
  • 2 eetlepels vers gepest limoen of citroensap
  • Flinke snuif zout
  • 2 eetlepels water (of meer indien nodig)

Hoe maak je deze plantaardige koriander-avocado saus?

  1. Giet de cashewnoten af en blend alles tot een gladde saus
  2. Voeg indien nodig meer water toe en kruid verder af met citroensap of zout naar smaak.

 

En dan is het natuurlijk tijd om de taco’s samen te stellen. Wij gebruikten soft taco’s maar je kan natuurlijk ook altijd gaan voor de knapperige taco shells. Deze vul je dan met de kidneybonen en/of de quinoavulling, dan wat bloemkool stukjes erbij en garneren met de koriandersaus, limoen, avocado, sirracha saus, verse koriander, ingelegde rode ui..

En Lekker met OXFAM yuca taco chips on the side 😉

 

Laat het smaken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *