Winter tabouleh

Vegan winter tabouleh

Taboulé of tabouleh is een salade uit de Libanese en Syrische keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met kaneel.

In deze versie is het door zijn friszure smaak een perfecte zomersalade maar je kan deze tabouleh met een paar kleine aanpassingen zeker ook in de winter maken. Zo verving ik de tomaten door geroosterde spruitjes en flespompoen, en voegde ik granaatappel-pitjes toe voor wat extra smaak. De bulgur verving ik door boekweit voor een extra heftige touch. Aangezien verse kruiden in de winter iets minder gemakkelijk te vinden zijn, gebruik ik in dit recept jonge spinazie in plaats van munt.

Wil je er een complete maaltijd van maken? Rooster dan ook nog wat kikkererwten bij voor een extra portie eiwitten.

Wat heb je nodig voor deze winter tabouleh?

  • 1 flespoempoentje, gehalveerd en ontpit
  • 200gr spruitjes, gewassen en gehalveerd
  • 1 citroen
  • 60gr boekweit
  • pitjes van een halve granaatappel
  • handvol rozijnen
  • 200gr spinazie
  • halve bussel peterselie
  • Olijfolie
  • zout

Dressing:

  • Sap van halve citroen
  • 4el tahin
  • 1el water (of meer indien nodig, afhankelijk van tahin)
  • 1el agavesiroop
  • snuif zout

Hoe maak je deze winter tabouleh?

  1. Rooster de flespompoen en spruitjes in een scheutje olijfolie in ongeveer 30tal minuten gaar in een oven van 180°C
  2. Wil je extra fancy doen kan je ook het citroentje halveren en mee roosteren voor een diepere smaak.
  3. kook de boekweit gaar, giet af en laat afkoelen
  4. Snij de spinazie en peterselie heel fijn en besprenkel ze met het citroensap, olijfolie en snuif zout
  5. Meng de boekweit en rozijntjes onder de spinazie
  6. Meng de ingrediënten van de dressing en pas aan naar eigen smaak
  7. Garneer de salade met stukken warme flespompoen, spruitjes, granaatappelpitten en serveer met de tahindressing.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *