In plaats van de traditionele versie met appels, bakte ik deze keer een tarte tatin met bananen. De gekarameliseerde bananen zijn extra zoet en smeuïg en gaan perfect samen met de krokante taart bodem. Normaal gezien zou ik aanraden om bladerdeeg te gebruiken want dat blijft langer krokant én is toch nog net iets lekkerder en feestelijker. Toch koos ik als onderdeel van een uitgebreide brunch voor (maar) twee personen dit keer voor phyllodeeg om het geheel iets lichter te houden.
4 rijpe bananen, 4eetlepels bruine suiker, 2eetlepels kokosolie, mespunt zout, 1 rol bladerdeeg (of 4 blaadjes phyllodeeg)
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe de suiker, kokosolie en het zout in een ronde ovenschaal en laat 5 minuutjes smelten in de oven
- Schil ondertussen de bananen en snij in de lengte doormidden en halveer nog een keer
- Haal de ovenschaal uit de oven en en schik de bananen dicht op elkaar in de overschaal
- Leg het vel bladerdeeg over de bananen en druk de randen wat naar binnen
- Bak 25 minuten tot het deeg opgeblazen en goudbruin is.
TIP. De meeste (goedkope) rollen bladerdeeg in de supermarkt zijn plantaardig aangezien échte boter vaak veel duurder is voor de fabrikant.