Oven baked oatmeal met kardamom en perzik

 

Ovenbaked oatmeal met cardamom en perziken

 Iedereen die mijn blog een beetje volgt weet ondertussen dat ik zoveel mogelijk volgens de seizoenen kook. Op het vlak van groenten heeft de winter nog best veel te bieden maar op het vlak van fruit moeten we het hier in België maandenlang stellen met enkel appels en peren. (Extra reden waarom ik tijdens deze koude maanden zo graag naar de tropen trek.) Gelukkig bestaat er op die momenten zoiets als diepvriesfruit en fruit uit blik zodat we toch nog een beetje kunnen afwisselen. Nu weet ik ook wel dat perziken op siroop niet meteen de gezondste optie is, toch vind ik het een heerlijke manier om ook in de winter af en toe te kunnen genieten van wat zomer op mijn bord.
Om niets verloren te laten gaan, gebruik ik alles van het blik. Door de kardamomzaadjes eerst even te laten sudderen in de siroop komt de kruidige, zoete smaak mooi vrij. In combinatie met de zachte kokosmelk en de fruitige perziken is dit een ontbijtje dat je doet wegdromen van warme dagen en zwoele nachten. Bovendien kan je deze ovenbaked havermout gemakkelijk de avond voordien klaarmaken en dan moet je het ‘s ochtends enkel even afbakken. Overheerlijk als ontbijt of vieruurtje net uit de oven met wat (kokos)yoghurt. Eens het helemaal is afgekoeld laat het zich gemakkelijk snijden en kan je het in de brooddoos meenemen als snackje.
Ik krijg nog vaak de vraag of plantaardig eten niet moeilijker is dan de gewone keuken. Ik hoop dat receptjes zoals deze kunnen laten zien dat je echt geen gekke ingrediënten nodig hebt om lekker en gevarieerd vegan te eten. Ook al spring ik af en toe wel eens een biowinkel binnen voor een specialleke, al onze basics komen gewoon uit de supermarkt om de hoek. Meestal gaan we 1 keer per maand met de auto grote inkopen doen in Colruyt. Dan halen we meteen een grote voorraad biohaver, soyamelk, tomaten in blik, fairtrade koffie, bio chocolade van boni (echt mijn favoriete chocolade van het moment!), bloem, olie, azijn, chips, noten, diepvries rode vruchten, diepvries erwtjes, eco-wcpapier, muesli, .. in huis. Zodat we de rest van de maand enkel nog maar verse groenten en fruit moeten halen in de marokaanse buurtwinkeltjes of bij de buurderij.

Wat heb je nodig voor deze ovenbaked havermout met perziken en kardemom?

 • 1 blik perziken
 • 200gr havermout (geen instant maar echte vlokken)
 • 500ml kokosmelk (of andere plantaardige melk)
 • 8 cardamompeultjes
 • 2 el vanillepuddingpoeder
 • snuif zout
 • optioneel: beetje agave of ahornsiroop om het zoeter te maken

Hoe maak je deze havermout?

 1. Open het blik perziken en giet de siroop in een steelpannetje
 2. Haal de cardemompitjes uit de harde peultjes en plet deze een beetje fijn in een vijzel
 3. Laat de siroop een tiental minuutjes sudderen met de cardemompitjes
 4. Snij ondertussen de halve perziken in partjes
 5. Meng de cardamomsiroop met de kokosmelk, haver, vanillepuddingpoeder en zout  (en agave)  en giet alles in een ovenschaal
 6. Leg de partjes perzik op de haver
 7. Bak 30minuten in een oven aan 180°C
 8. Het gebak laat zich gemakkelijker snijden en scheppen eens het is afgekoeld

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *