Framboos chia confituur

 

Frambozen chia jam

Weet je wat het beste is aan dit recept? Frambozen!

Maar vooral ook dat je maar 3 ingrediënten nodig hebt, het super gezond is, véél minder suiker bevat dan standaard confituur en maar vijf minuten duurt om te maken!

En het is lekker bij havermout, dat ook.

Ik ben normaal gezien niet zo wild van de term ‘superfood’ maar als er iets is dat deze naam wél verdiend dan is het wel chia-zaad: propvol omega 3 vetzuren, rijk aan vezels en eiwitten. Doordat deze zaadjes een veelvoud van hun gewicht aan vocht kunnen absorberen zijn ze een ideaal bind-middel. Hierdoor kan je confituur-textuur bekomen zonder urenlang je fruit te laten koken en massa’s suiker en pectine toe te voegen. Gezond & gemakkelijk. That’s what I like. 🙂 Gewoon framboosjes, zoetstof en chiazaadjes mengen, even laten zwellen en klaar. Wij aten deze jam bij havermout, rijstwafels, toastjes, en in soyayoghurt. In de ijskast bewaard hij een kleine week maar zolang heeft het potje hier niet overleefd.

Wat heb je nodig voor deze frambozen confituur?

  • 250gr frambozen (Ik gebruikte diepvries framboosjes want die zijn een stuk goedkoper dan de verse)
  • 2 eetlepels chiazaadjes
  • 2 eetlepels zoetstof (of meer naar smaak) Ik gebruikte agave siroop maar je kan ook ahorn, honing of palmsuiker gebruiken

Hoe maak je deze chia-confituur?

  1. Plet alles tesamen. Hou je niet zo van de zaadjes-textuur kan je ook alles fijn mixen of blenden
  2. laat half uurtje zwellen in de koelkast

of

  1. Doe de framboosjes en zoetstof in een steelpannetje en laat 10 minuutjes borrelen op een heel zacht vuurtje (hierdoor wordt de smaak iets geconcentreerder)
  2. Voeg de chiazaadjes toe
  3. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast

TIP: ook lekker met aardbeien, blauwe bessen, braambessen…Nog niet geprobeerd maar lijkt me ook wel te kunnen werken met abrikozen, vijgen,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *