Vegan cheesecake met frambozen
Ik doe écht mijn best om vaker hartige recepten te posten. Maar cake, koekjes en taart zijn gewoon zo lekker! Op de koop toe zien ze er vaak ook veel leuker uit dan stoofpotje met linzen.
Dit taartje duurt iets langer om te maken dan een eenvoudige appelcake maar het eindresultaat is zeker de moeite waard. Daarnaast is dit taartje meteen ook het ultieme bewijs dat tofu wél lekker kan zijn. 😉
Hoe maak je de taartbodem?
- 150gr bloem
- 75gr kinnekessuiker (blonde suiker)
- 75gr margarine of kokosvet
- snuif zout
- snuif bakpoeder
- Kneed alle ingrediënten zo snel mogelijk met koude handen (hoeveel te langer je kneed hoeveel te taaier en minder kruimelig je deeg gaat worden)
- Laat 30minuten rusten in de ijskast
- Rol het deeg uit (dit gaat heel gemakkelijk als je onderaan een stukbakpapier en bovenaan er plastic folie over legt)
- bBekleed een taartvorm met bakpapier+deeg
- Zet al 10 a 15 minuutjes in de oven aan 180°C terwijl je de vulling maakt
Hoe maak je de cheesecakevulling?
- 300gr tofu
- 200ml kokosroom
- sap van 3 limoenen
- 150gr suiker
- 1 kl bakpoeder
- 1 eetlepel vanillearoma
- flinke snuif zout
- 3eetlepels tapiocazetmeel
- 200gr frambozen (aangezien het niet het frambozen seizoen is gebruikte ik framboosjes uit de diepvries)
- Mix alles (behalve de frambozen tot een glad geheel)
- Proef en voeg naar smaak nog limoensap, suiker of zout toe
- Schep voorzichtig de frambozen onder het deeg
- Vul de taartbodem met het deeg
- Bak 50min aan 180°C (of tot het taartje stevig aanvoelt)
Hoe maak je de frambozensaus?
- 250gr frambozen (ik gebruikte diepvries frambozen)
- 50gr suiker (of naar smaak)
- enkele eetlepels water
- Breng samen aan de kook en laat 5 a 10 minuten borrelen tot er een sausje ontstaat.
- Proef en voeg desgewenst nog wat water of suiker toe
- Serveer koud of warm over een stukje taart
Wat is jullie favoriete gebak? bij mij hangt het echt af van de moment. Soms wil ik iets fris en fruitig zoals deze kaastaart, en op andere momenten kan ik dan weer super hard genieten van brosse zandkoekjes.
Ik vind het echt super leuk om de keuken in te duiken en te proberen om de dingen die ik vroeger zo graag lustte in een plantaardige versie te maken. Van vegan vol-au-vent tot brownies… Het enige wat tot nu toe écht niet lukt zijn soesjes.
Moesten jullie nog recept verzoekjes hebben, laat het me dan maar weten in de comments. 🙂
3 Comments
Hoi
Heb je ook al geëxperimenteerd met andere bloem en suiker?
Ik probeer zelf zoveel mogelijk, naast plantaardig te eten, geraffineerde producten te laten.
PS tofu = fantastisch, inderdaad! 🙂
Ik heb zijdentofu gebruikt voor een nog smeuïger resultaat! Lukt prima en heel lekker. Zelfs de niet veganisten in huis hebben gesmuld van deze taart.
Super! Maakt me blij om te horen dat het goed gelukt is. Ik gebruik ook regelmatig zijden tofu voor dit taartje maar aangezien die iets minder gemakkelijk te vinden is, heb ik in het recept gewone tofu gebruikt 🙂