Homemade cashewmilk & iced latte

 

Iced cashew latte

Het is warm. Maar je wil koffie. Maar het is warm. Maar je wil koffie. Maar je wil ook iets fris. Want het is warm. Iced koffie dus!

Natuurlijk kan je ook gewoon een kopje koffie zetten, een bus soyamelk opendoen en dat samen met een paar ijsblokjes in je glas gieten en klaar. Maar als je iets meer tijd hebt dan kies ik toch liever voor the real deal: cold brew coffee met homemade cashewmelk. Oh yeah!

Voorbereiding is het halve werk. En dat is in dit geval dubbel waar. De cashewnoten en de dadels zet je best al van de avond voordien onder water zodat ze kunne weken, en ook de cold brew heeft genoeg tijd nodig om te trekken. Ben je vooruitziend dan maak je ineens genoeg koffie en maak je er ijsblokjes mee. Zo wordt je latte niet waterachtig wanneer het ijs smelt. En terwijl je dan toch bezig bent kan je ineens genoeg cashewmelk maken voor de havermout van de dag erna. In de koelkast blijft de melk 4 dagen goed maar hier is hij altijd na 1 dag al op. 🙂

Wat heb je nodig voor de cashewmelk?

 • 100 gr cashews
 • 4 medjooldadels (+-80gr)
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1 liter water
 • halve kl zout
 • snuif vers vanillepoeder
 • optioneel: snuif kaneel

Hoe maak je deze cashewmelk?

 1. Laat de cashews en de dadels een nachtje weken in de koelkast
 2. Spoel de cashews
 3. Blend alle ingredienten 2 minuten, bij voorkeur in een high speed blender
 4. Giet alles door een zeef of melk doek (normaal gezien hou je amper pulp over)

Hoe maak je cold brew koffie?

In principe komt het hier op neer: meng een paar eetlepels gemalen koffie met water en laat een dagje trekken, even filteren en klaar. Ik filterde de koffie in een french press zodat ik hem meteen kon schenken.
Meestal wordt er een verhouding van 1 deel koffie op 4 delen water genomen, maar dat hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak.

Hoe maak je de latte?

 1. Doe een paar ijsblokjes in een glas
 2. optioneel: giet er een klein scheutje ahornsiroop over
 3. Doe er een flinke scheut koffie bij
 4. en vul aan met de cashewmelk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *