Karamel appel cake

Deze cake is een beetje zoals een tarte tatin maar dan met een kruidige speculaas cake ipv bladerdeeg. De cake wordt omgekeerd gebakken waardoor de appeltjes heerlijk garen in de karamel, terwijl de cake toch mooi luchtig blijft. Deze vegan karamel appelcake is extra zalig als je hem warm eet met een bolletje ijs, maar ook afgekoeld gaat hij er hier altijd heel vlot in.

Ik gebruik oxfam muscovado suiker, die heeft een mooie rijke gekarameliseerde smaak. En is eerlijk geproduceerd, wat ik ook altijd een grote meerwaarde vind. Maar je kan ook palmsuiker, bruine suiker of rietsuiker gebruiken.

  • 1 grote el vegan margarine
  • 200gr muscovado of palmsuiker
  • 3 appels, geschild in fijne schijfjes
  • 200gr bloem
  • flinke snuif zout
  • 1 kl bakpoeder
  • 1½ kl kaneel
  • mespunt kardamom
  • mespunt nootmuskaat
  • 200ml soyamelk
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 1 kl appelazijn of citroensap
  1. Warm de oven op tot 180°C
  2. Als je een springvorm gebruikt kan het fijn zijn om een bakpiertje te gebruiken zodat de karamel zeker niet door de rand sijpelt.
  3. Doe een grote eetlepel margarine en 80gr suiker in de bakvorm en zet even in de oven om te laten smelten
  4. Meng de soyamelk met een koffielepel citroensap of azijn en zet aan de kant
  5. Meng ondertussen de bloem, 120gr suiker, kaneel, kardemom, nootmuskaat, zout en bakpoeder
  6. Voeg dan de melk en olie toe en meng alles door elkaar.
  7. Haal de bakvorm uit de oven en meng de suiker met de gesmolten boter en verdeel over de bodem.
  8. Verspreid de appels over de bodem en giet het deeg over de appels.
  9. Bak 40 minuten aan 180°C
  10. Laat 5 minuutjes afkoelen en draai de cake dan om op een bord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *