Perencake met salted caramel
Toen ik onlangs van bij mijn papa terug thuis kwam met een mand vol vers geplukte peren, dook ik meteen de keuken in om deze schattige perencakejes te bakken. Ik noem deze jongens ook wel eens pears in a blanket omdat het vooral veel peer is met een klein jasje van kaneeldeeg. Best gezond dus, zeker omdat ik ook enkel ongeraffineerde suikers gebuikte: agavesuiker voor het beslag en palmsuiker voor de karamel. Wij zijn hier thuis al langer fan van agavesiroop maar dit was de eerste keer dat ik de poederversie gebruikte om te bakken. En het resultaat mag er wezen: mooi goudbruin gekleurde zachte cakejes met een zoet gegaard peertje vanbinnen. Extra lekker met wat gezoute karamel erover en een bolletje vanille ijs. mjammjam
Wat heb je nodig voor deze peren cakejes?
- 6 kleine rijpe peertjes
- 90gr bloem
- 55gr agavesuiker (ik gebruikte die van candico)
- 1kl vanille puddingpoeder
- 1/2kl bakpoeder
- 1/4kl kaneel
- flinke snuif zout
- 45ml neutrale olie (bv zonnebloemolie)
- 90ml water
- 1/2 kl appelazijn
- optioneel: snuif kardamom, 4 kruiden en gember
voor de salted caramel:
- 50gr palmsuiker
- 100ml kokosroom (als je kokosmelk uit blik gebruikt, neem je best zoveel mogelijk van de volle dikke room bovenaan)
- flinke snuif zout
- optioneel: vanillepoeder of schraapsel uit een half vanillestokje
Hoe maak je deze peren cakejes?
- Meng de bloem, agavesuiker, bakpoeder, puddingpoeder, kaneel en zout
- Giet er de olie, water en appelazijn bij en meng totdat je een glad deeg hebt
- Schil de peertjes en snij het kontje er af
- Verdeel het deeg over 6 muffinvormpjes en duw er de peertjes in
- Bak 20 a 25 minuten in een oven aan 175° of totdat de cakejes goudbruin zijn
- Maak intussen tijd de caramel door de palmsuiker, zout en kokosroom samen zachtjes een tiental minuten te laten sudderen
Ah ja, typisch… Maak ik al die mooire sobere foto’s van deze cakejes, vind ik uiteindelijk de snapshots die ik nam toen Nala een handje kwam helpen en proeven het allerleukst. Moederliefde, het is me wat. 🙂 In ieder geval zijn deze gebakjes dus getest en goedgekeurd door een kieskeurige peuter. Born to be a foodie, haha.