Fudgy vegan brownies

 

Fudgy vegan brownie met noten

Vorige week was Nala’s eerste week op school dus ik dacht: “Joepie, nu kan ik eindelijk dingen doen zonder peuter op de heup” en aan de slag gaan met een zaag leek me dan wel de juiste manier om die nieuwe vrijheid te vieren. Ik had er niets beter op gevonden om in een opwelling de trapleuning van onze diensttrap richting de kelder af te zagen zodat ik er een groot schap kon zetten, dicht bij de keuken om extra voorraad en spullen op te bergen. En hoewel iets afbreken me nog wel lukt, bleek de wederopbouw dan toch iets moeilijker. Gelukkig heb ik de handigste beste broer van de wereld. Dus dit weekend kwam mijn broer me een handje helpen in huis. Wat een godsgeschenk. Een kleine brunch en een paar uur later was het hele trapgat gedicht. En hoe beter te bedanken dan met brownie en bier? (Niet tezamen natuurlijk, dat lijkt me dan weer een gekke combi).

Kortom, om een lang verhaal kort te maken: schoenmaker blijf bij je leest. Ik ben na 3 jaar verbouwen nog steeds geen klus-held. Terwijl mijn broer al van kinds af aan de meest geniale dingen kon maken met een hoopje lego blokje en een elastiekje, technische vaardigheden zijn duidelijk niet gelijk verdeeld bij ons in het gezin. Gelukkig kan ik wel bakken. En dat kan jij binnenkort ook. Want die brownie-recept is super gemakkelijk en overheerlijk. Ze zijn decedent en vol chocoladesmaak, fudgy met een glazende bovenkant.

Wil je graag mooie stukken kunnen snijden dan laat je de brownie na het bakken best volledig afkoelen. Ik vind deze brownie sowieso het lekkerste als hij recht uit de koelkast komt.

Oh ja, Vind je het leuke foto’s? De meesten zijn dan ook nog eens door mijn broer getrokken. Ik trek al jaren foodfoto’s en komt hij er even aan en geeft hij me honderd tips en leert hij me in 1, 2, 3 een statief gebruiken. haha.

Wat heb je nodig voor deze brownies?

 • 30gr cacao
 • 45gr pure chocolade
 • 1/3 kl zout
 • 125ml kokend water
 • 80gr kokosolie
 • 250gr suiker (witte suiker zorgt voor de glanzende bovenkant, maar je kan ook rietsuiker of palmsuiker gebruiken)
 • 1 el vanille extract
 • 130 gr bloem
 • 1 el bakpoeder
 • 90 gr chocolade in grove stukken
 • 75gr noten (ik gebruikte hazelnoten en walnoten)
 • optioneel: 1/2 kl instant espresso poeder

Hoe maak je deze brownies?

 1. Meng de cacao, chocolade, kokosnootolie en zout (en koffiepoeder) in een kom en giet er het kokende water over.
 2. Meng alles tot een glad deeg en voeg de suiker en vanille toe. Laat even afkoelen +-10 min)
 3. Meng er de bloem en bakpoeder onder tot je een egaal deeg krijgt.
 4.  Schep er de noten en chocolade onder.
 5. Giet het beslag in een bakblik (ik gebruik meestal bakpapier) van ongeveer 20cm op 20cm, afhankelijk van hoe dik je je brownies wil.
 6. Bak de brownies in een voorverwarmde oven aan 175°C voor ongeveer 22 minuten. De bovenkant moet glanzen maar het mag nog niet compleet doorbakken zijn. Laat volledig afkoelen voor je het in stukken snijdt. Ik zette die van mij een nachtje in de koelkast maar 2 uren zou normaal gezien voldoende moeten zijn.

1 Comment

 • Rosalien says:

  Hallo! Wat een fantastische brownie was dit, makkelijk te maken en de smaak was perfect. Ik had alleen wel vraagje: de brownie viel wel uit elkaar en had deze iets meer fudgy verwacht. Wil deze nog is maken, maar dan wil ik wel dat deze als een geheel blijft, meer cake achtig. Het enige wat ik anders heb gedaan is 125 Gr suiker gebruiken ipv 250gr. Moet er wellicht wat meer kokosolie in? Hopelijk kun je mij helpen hiermee😀
  Ik maak veel recepten van u, top zijn ze. De flapjacks zijn favoriet bij onze kinderen!
  Hoop van u te horen.
  Met vriendelijke groeten, Rosalien (uit Nederland)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *